Erik Bojničan Rôzne

Zamerané na dominantu Hlohovca: 7 naj zaujímavostí o kostole svätého Michala

Okolo kostola sv. Michala archanjela na námestí chodíme denne a je bezpochyby jednou z dominánt mesta. Ale viete aj o týchto zaujímavostiach?

Ilustračný obrázok k článku Zamerané na dominantu Hlohovca: 7 naj zaujímavostí o kostole svätého Michala
16
Galéria
Foto: Zuzana Jakubičková

Kostol svätého Michala archaniela poznajú Hlohovčania na prvý pohľad. Týči sa nad centrom mesta a vidno ho už z diaľky. Objavuje sa na pohľadniciach či fotografiách mesta. Teraz vám ho však priblížime celkom inak. Vybrali sme sedem naj zaujímavostí – mix z histórie, ale aj súčasného diania. O ktorých ste vedeli a ktoré fakty počujete po prvýkrát?

Výhľad z veže kostola je vskutku jedinečný zážitok. Zážitkom je však už len samotný výstup. V prvom rade sa pripravte na zdolanie 153 schodov a na prevýšenie 27 metrov. Pri výstupe na vyhliadku veže kostola budete prechádzať najskôr cez drevené vretenovité schodisko z 18. storočia. Na jeho konci pokračuje chodník nízkym otvorom cez stenu do samotnej veže. Pravotočivým schodiskom pokračuje trasa ku gotickým oknám prvého podlažia. Na ľavej strane je umiestnená podesta s hodinovým strojom z 20. storočia. Na ďalšom podlaží vedie chodník popod kostolné zvony, odkiaľ sa prudkým pravotočivým schodiskom spája s podlažím pod ochodzou. Krátkym dreveným schodiskom sa dostanete k vstupu na vyhliadku a do malej obslužnej miestnosti, ktorá bola vybudovaná v roku 1932 tunajším dobrovoľným hasičským zborom.

Na terajšom námestí, okolo kostola mal podľa písomnej historickej dokumentácie Hlohovec pôvodný cintorín. Podľa mestskej kroniky to dokazujú aj vykopávky pri úprave námestia. „Nachádzali sa vedľa seba kostry a viaceré krypty sú dodnes pod kostolom. Pôvodný Hlohovec tvorila hlavne terajšia Hlohová ulica a zmienený cintorín bol mimo mesta i s kostolom,“ uvádza sa v kronike mesta, podľa ktorej vedenie obce muselo v druhej polovici 18. storočia uvažovať o uvoľnení priestranstva na námestí pre výročné jarmoky, rínok, aj pre cirkevné zhromaždenia. Cintorín na tomto mieste bol teda zrušený.

V marci roku 2015 bola zničená pieskovcová socha apoštola Pavla, ktorá bola súčasťou západného gotického portálu z II. polovice 15 st. a bola evidovaná ako národná kultúrna pamiatka. Podľa vyjadrenia polície sa tak stalo po tom, čo mladý muž po snahe vyliezť na kostol spadol spolu so sochou asi z dvojmetrovej výš­ky.

V čase tureckej okupácie Hlohovca v rokoch 1663 až 1683 nezažíval kostol svoje najlepšie časy. Vojenská posádka, ktorá sídlila v Hlohovci si z neho, podľa zachovaných údajov, urobila stajne. Vedľa stojaca kaplnka bola prebudovaná na mešitu a budova, ktorá stojí oproti bráne kostola slúžila ako kasárne. Na tejto budove bola v roku 2011 odhalená pamätná tabuľa, ktorá pripomína túto historickú etapu Hlohovca.

V zozname národných kultúrnych pamiatok je doba vzniku kostola uvedená v roku 1242. Výročie jeho posviacky sa však datuje až k 8. januáru 1701. Vtedy sa zmenilo aj patrocínium kostola, ktorý bol zasvätený sv. Michalovi archanjelovi, namiesto dovtedajšieho sv. Mikuláša. Liturgický sviatok posviacky sa v roku 2017 konal v pondelok 9. januára.

Hlavný oltár, ktorý stojí v kostole dodnes pochádza z rúk Hlohovčana. Pochádza z rokov 1910–1928 a bol vytvorený v rezbárskej dielni hlohovského majstra nemeckého pôvodu Jozefa Seilnachta. J. Seilnachtovi bola v roku 2010 venovaná pamätná tabuľa, ktorú je možné vidieť na jednom z múrov kostola.

Skutočnou zaujímavosťou je, že kostol mal kedysi svoje opevnenie. Hradbovým múrom bol opevnený v časoch husitských bojov, v 30. rokoch 15. storočia. Opevnenie, ktoré bolo odstránené koncom 18. storočia dnes pripomínajú mohutné oporné piliere na veži.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Foto: Kostol sv. Michala v Hlohovci ukrýva viacero zaujímavostí
16
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM