Erik Bojničan Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Hlohovci, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. Vyraziť si na výlet a trochu zmeniť prostredie určite nezaškodí. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Hlohovci, ktoré by mal poznať každý!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Koplotovce

Dedinka Koplotovce neďaleko Hlohovca je známa predovšetkým pre dva termálne premene, ktoré vyvierajú priamo v obci. Traduje sa, že ich voda, ktorú je cítiť typickou sírnatou arómou má blahodarné účinky na kožné ochorenia ako aj tráviace a pohybové ústrojenstvo. Za návštevu v obci určite stojí aj renesančný kaštieľ Kaplath, ktorý pochádza z roku 1613. Rok výstavby je umiestnený v klenáku portálu. Z pôvodnej stavby v renesančnom štýle sa zachovali priečelný múr opevnenie s dvomi kruhovými baštami. Uprostred sa nachádza kamenný portál. Na nádvorí sú umiestnené aj dve klasicistické kúrie prestavané v roku 1901.

Jalšové

Ľudia sa radi na svet pozerajú z výšky a vyhliadky sú všeobecne veľkým turistickým lákadlom. Tá v v obci Jalšové medzi Hlohovcom a Piešťanmi láka predovšetkým kvôli skvelému výhľadu na okolitú krajinu. Za dobrého počasia je možné vidieť celé Malé Karpaty, časť Bielych Karpát a Podunajskej nížiny. Neďaleko sa nachádza Ratnovská zátoka, kde si na svoje prídu milovníci vodných športov a z obce Jalšové vedie aj turistický chodník, ktorým sa dá dostať na sedlo Havran.

Madunice

Madunice sú široko ďaleko preslávené hlavne svojimi tradičnými Cibuľovými slávnosťami. Tie sa spájajú s mnohými rekordmi. Napríklad najväčší cibuľový veniec z roku 2007 je zapísaný aj v svetovej Guinessovej knihe rekordov. Od tohto roku si Madunice pripísali už 9 slovenských rekordov. Na ostatnom 20. ročníku s cibuľovým koňom, ktorý bol vysoký bezmála tri metre.

Pri návšteve obce bo bola škoda vynechať pohľad na vodnú elektráreň. Tá je posledným dielom takzvanej Vážskej kaskády, ktorá má za úlohu v prípade povodne regulovať prietok vody. Elektráreň nadväzuje na vodnú nádrž Sĺňava. S výstavbou elektrárne sa začalo v roku 1956 a dokončená bola o štyri roky neskôr. Pohľad na elektráreň je v našom okrese skutočne jedným z tých, ktoré by bola škoda nezažiť.

Horné Otrokovce

Traduje sa, že názov obce je úzko spätý s trhmi s otrokmi, ktorých existencia na našom území v Stredoveku nie je vylúčená. Dnes je však táto obec známa najmä pre kameňolom. Ten je unikátnou ukážka toho, ako človek dokáže zmeniť krajinu. Kedysi miesto, z ktorého bolo počuť stroje a údery kladiva na kilometre ďaleko už v súčasnosti neslúži svojmu účelu. V roku 2007 započala revitalizácia tohto zaujímavého miesta, ktoré v súčasnosti slúži ako amfiteáter. Kto mal možnosť zažiť napríklad Jánske ohne v kameňolome, na atmosféru, ktorá tam panovala tak ľahko nezabudne.

Siladice

Siladice sú obcou, kde si na svoje prídu predovšetkým milovníci histórie. Nachádzajú sa tu totiž náhrobníky, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou. Tvorí ju celkovo 21 objektov, ktoré sú zároveň tiež kultúrnymi pamiatkami. Čo sa počtu pamiatok na jednom mieste týka sú siladické náhrobníky skutočnou raritou v Hlohoveckom okrese. Za národnú kultúrnu pamiatku boli vyhlásené už v roku 1963. Na cintoríne sa nachádzajú slohové kríže a kamenné platňovité náhrobníky z 19.storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM