Erik Bojničan Rôzne

Významní Hlohovčania zvečnení na tabuliach v meste: Ich príbehy stoja za poznanie

Hlohovec môže byť na viacerých rodákov právom hrdý. Preslávili sa vo všemožných oblastiach. Niektorých z nich nám pripomínajú pamätné tabule v meste.

Ilustračný obrázok k článku Významní Hlohovčania zvečnení na tabuliach v meste: Ich príbehy stoja za poznanie
15
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Či už sa jedná o dôležité udalosti či iné zaujímavosti, Hlohovec sa má čím pochváliť. Pred časom sme vám priniesli článok o zaujímavostiach, ktoré ukrývajú pamätné tabule v našom meste. Tentokrát sme sa zamerali na rodákov, na ktorých môžeme byť právom hrdí. Aké osobnosti a príbehy sa ukrývajú na pamätných tabuliach v Hlohovci?

Hlohovský lokálpatriot

Arpád Felcán právom patrí medzi najvýznamnejších rodákov z Hlohovca, nakoľko by sa so svojím úsilím a odhodlaním mohol stať synonymom pre lokálpatriota nášho mesta. A. Felcán bol nadšeným a oddaným učiteľom, spisovateľom, novinárom a aktívne sa zapojil do Slovenského národného povstania.

Okrem ulice, ktorá je po ňom v Hlohovci pomenovaná, ho obyvateľom mesta pripomína aj nápisová tabuľa s basreliéfom. Tá sa nachádza na budove Robotníckeho domu (dnes výstavná sieň Vlastivedného múzea v Hlohovci), o ktorého výstavbu sa podľa informácií z mesta Hlohovec Felcán zaslúžil v 20. rokoch minulého storočia.

Po vypuknutí Slovenského národného povstania sa doňho zapojil ako osvetový dôstojník a vojak ustanovený Slovenskou národnou radou. Jeho životná cesta sa, ako uvádza mesto Hlohovec, skončila 23.12. 1944 strelou do zátylku od nemeckých vojakov, za jeho účasť v Slovenskom národnom povstaní. V pamäti Hlohovčanov sa ale Arpád Felcán predovšetkým zapísal ako obetavý a vynikajúci pedagóg a vďaka jeho monografii a „Hlohovecko kedysi dnes a zajtra“ z 30. rokov 20. storočia aj ako nadšený historik.

Priekopník bankovníctva

Nemenej význame, no v celkom inej oblasti, sa do histórie zapísal rodák z Hlohovca Andrej Kapustaš. V druhej polovici 18. storočia tu navštevoval školu, no jeho cesty ho zaviedli do poľskej metropoly. Vo Varšave sa z neho stal priekopník novodobého bankovníctva a finančníctva.

Poľskí aj slovenskí historici oceňujú Andreja Kapustáša nielen za veľkú zásluhu pri príprave poľskej národnej banky, ale považujú ho aj za autora prvého národného zákona o papierových peniazoch a za autora prvých poľských bankoviek. Pamätná tabuľa bola hlohovskému rodákovi odhalená v roku 2006 na Námestí sv. Michala.

Legendárny tréner

Nápisová tabuľa s portrétom futbalistu a legendárneho trénera na priečelí futbalového štadióna v Hlohovci pripomína muža, ktorému sa podarilo presláviť v súvislosti s futbalom. Hlohovčan Michal Vičan bol síce desaťnásobným reprezentantom Československa ako hráč, no najväčšie úspechy dosiahol ako tréner.

Čoby tréner sa Vičan radí medzi najúspešnejších v histórii našej krajiny. Ako jedinému Slovákovi sa mu totiž podarilo triumfovať v najprestížnejšom európskom pohári – Pohári víťazov pohárov, ktorý bol predchodcom súčasnej Ligy majstrov. Stalo sa tak v roku 1969, keď priviedol Slovan Bratislava do finále, kde jeho tím zdolal v legendárnom zápase mužstvo FC Barcelona 3:2.

Vtedajšie oslavy po zisku triumfu v Pohári víťazov pohárov si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Hlohovčan Michal Vičan a senzácia, ktorú spôsobil vo futbalovom svete
15
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM