Zuzana Jakubičková Kultúra

Výstava Národné parky Slovenska

Od 15.2.2012 do 21.4.2012 sa vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci koná 10.ročník festivalu enviromentálneho filmu a výstavy Národné parky Slovenska.

Výstava pozostáva z 31 informačných panelov, ktoré Vlastivednému múzeu zapožičalo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, doplnené o preparované živočíchy, ktoré v parkoch žijú. Zväčša sú to ohrozené alebo vzácne druhy. Takými sú chrobák fuzáč zemolezový, motýľ jasoň červenooký, askalafus škvrnitokrídly, či kobylka sága stepná. Väčšina z vystavených živočíchov sa vyskytuje aj v širšom okolí Hlohovca, no sú tu aj vyslovene horské druhy, napr. vtáky orešnica perlavá a tetrov hoľniak a plazy vretenica severná, či jašterica živorodá.

Prvý národný park na svete – Yellowstonský NP v USA – vznikol už v r. 1872. Odvtedy vznikli stovky národných parkov, ktoré slúžia na zachovanie vzácnej prírody a zároveň ako centrá turistiky. Aj na Slovensku národné parky tvoria najcennejšie prírodné územia. Všetky sa rozkladajú v pohoriach Karpát. Nachádza sa v nich množstvo jazier, vodopádov a jaskýň, veľmi rozmanitá flóra a fauna, mnohé vzácne a ohrozené druhy rastlín a živočíchov, ale aj veľa kultúrnych pamiatok.

Na území Slovenska bolo doteraz vyhlásených deväť národných parkov. Každému sú na výstave venované tri panely, ktoré opisujú jeho históriu, flóru a faunu. Najstarším na Slovensku je Tatranský národný park, najmenší Pieninský NP, najrozľahlejší NP Nízke Tatry, najvýchodnejším NP Poloniny, najzápadnejším NP Malá Fatra, najväčšiu koncentráciu motýľov a rozmanitosť rastlín má NP Slovenský raj, NP Muránska planina sa pýši najvyššie položeným hradom na Slovensku, najväčšie krasové územie v Európe nájdete v NP Slovenský kras a v NP Veľká Fatra nájdete najväčší pôvodný porast ihličnatého stromu tis obyčajný v Európe.

Z enviromentálnych filmov, ktoré sa pri výstave premietajú vyberáme: Orchidey Slovenska, Karavána kníh, Šou s myšou, Hľadači utajených svetov, Ohrozené krídla, hľadanie krajiny, Chuť mora, Strážca divočiny, Fjord, Obdobie lovu…

Pozývame Vás pozrieť si krásnu výstavu so zaujímavými textami a krásnymi fotografiami do Vlastivedného múzea v Hlohovci.

autor: Alena Lelovičová foto: Jozef Lelovič

hc_parky
21
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM