Erik Bojničan Správy

Všimli ste si to aj vy? V Hlohovci prebieha výrub desiatok stromov

Mesto v Hlohovci realizuje výrub. Bolo naň podľa vyjadrenia magistrátu určených dokopy desiatky stromov. Čo k takémuto kroku radnicu viedlo?

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si to aj vy? V Hlohovci prebieha výrub desiatok stromov
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Hlohovec, ako uvádza na svojej stránke, sa stará o 1 516 stromov v Zámockej záhrade a mimo parku o ďalších 5 031 stromov. V ostatnom čase však magistrát pristúpil k výrubu niektorých z nich. Radnica o tom, čo ju k tomu viedlo.

Čo uviedlo mesto?

Podľa vyjadrenia mesta je na prvom mieste prevádzková bezpečnosť verejných priestranstiev, parkov a ulíc, a z tohoto dôvodu pristúpilo k výrubu daných stromov. Výruby podľa radnice prebiehajú práve teraz, v mimovegetačnom období a realizovať sa dajú približne do polovice marca. „Padnúť musí viac stromov a kríkov, ako by sme si priali, no dôvody sú jasné – zlý zdravotný stav, prevádzková bezpečnosť, ale aj nevhodné situovanie výsadieb vo vzťahu k inžinierskym sieťam, dopravným parametrom komunikácií a nevyhovujúca veková a druhová štruktúra výsadieb,“ uvádza radnica.

V uliciach Hlohovca podľa magistrátu je v súčasnosti množstvo drevín, ktoré trpia v dôsledku „likvidačných orezov“ pri zasahovaní korún do vzdušných vedení inžinierskych sietí či necitlivého prístupu realizátorov pri rozkopávkach v uliciach. Radnica dodala, že niektoré stromy a kríky nie je možné ošetriť a ponechať v uliciach bez rizika pádu, alebo iného zlyhania, ktoré by mohlo mať za následok ohrozenie zdravia a života obyvateľov i návštevníkov mes­ta.

Desiatky stromov

Výruby, ktoré realizuje Mestská zeleň Hlohovec, sa podľa informácií z radnice uskutočňujú na území celého mesta. „Musíme odstrániť 53 stromov a krov v zlom alebo zhoršenom zdravotnom stave,“ uvádza ďalej mesto s tým, že sú medzi nimi nebezpečné a náletové dreviny, stromy, ktorých konáre sú napadnuté hnilobou či hubami. Ide o lipy, javory, agáty, brezy, slivky, čerešne a aj niekoľko ihličnanov.

Zámocký areál je podľa radnice ďalšia lokalita, kde v priebehu marca dôjde k plošnému výrubu drevín. „V priestore mestského amfiteátra, z dôvodu jeho plánovanej rekonštrukcie v tomto roku, Mestská zeleň odstráni 25 náletových drevín, ktoré rastú najmä pri opornom múre alebo sú naklonené nad amfiteáter samotný,“ uviedla radnica, podľa ktorej 64 kusov kríkov a stromov bude odstránených aj z okolia bastionu, ktoré musia rovnako ustúpiť pokračujúcim rekonštrukčným prácam na zámku.

Plánujú náhradu

V roku 2017 je podľa mesta naplánovaná náhrada za odstránené dreviny v počte minimálne 60 kusov stromov. „Cieľom je však 200 až 250 nových drevín na území mesta. Okrem náhradnej výsadby tohto typu bude mestská zeleň doplnená o viac ako 1 600 kusov trvaliek a letničiek. Pripravujeme aj obnovu mobilnej zelene verejných priestranstiev,“ informuje mesto Hlohovec s tým, že cieľom je zabezpečiť, aby bola mobilná zeleň estetickým a funkčným prvkom verejných priestranstiev.

Jedným z krokov je podľa magistrátu aj prinavrátenie závesných nádob do centra mesta – v kvetinových záhonoch pribudnú nové druhy trvaliek, okrem tradičných kobercových kvetinových záhonov s letničkami plánujeme obohatiť výsadby o atraktívne kvitnúce menej známe druhy tak, aby boli záhony počas letnej a jesennej sezóny premenlivejšie a pestrejšie. „Všetky výsadby v meste sú plánované s cieľom ich udržateľnosti a plnenia požadovaných funkcií nielen krátko po realizácii, ale počas celej ich plánovanej životnosti,“ uviedlo ďalej mesto.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM