Zuzana Jakubičková Rôzne

Veľká noc a pôst? Toto si myslia Horkýže Slíže...

Veľký piatok, deň kedy si ľudia pripomínajú utrpenie a smrť Krista. Pre evanjelikov je to najväčší veľkonočný sviatok. Držia najprísnejší pôst, môžu jesť len chlieb a vodu. Vedia o tom aj chlapci zo skupiny Horkýže Slíže...

Veľká časť kresťanov vstúpila Kvetnou nedeľou 1. apríla do Veľkého alebo Svätého týždňa a v najbližších dňoch oslávia najstaršie i najvýznamnejšie sviatky cirkevného roka – Veľkú noc.

Pôvod názvu „Veľká“ treba hľadať v časoch židovského otroctva v starovekom Egypte. Faraón nebol ochotný prepustiť izraelských otrokov a preto Boh trestal krajinu desiatimi ranami. Až po poslednej z nich, keď zomreli všetky prvorodené egyptské deti, faraón prepustil zotročený ľud. Židov, ktorí pomazali veraje svojich dverí krvou baránka, sa táto pohroma netýkala a anjel smrti ich obišiel. Baránok je preto symbolom Ježiša Krista, ktorého krv ľudstvo zachránila od večného zatratenia.

Vajíčko, ktoré je počas veľkonočných obradov hojne používané, je symbolom znovuzrodenia a kontinuity. Konzumácia mäsa vo veľkom množstve po pôste mala magicky symbolizovať budúcu hojnosť, zdravie a množenie sa stád.

Na celom Slovensku sa počas Veľkonočných sviatkov pôvodne pripravoval obradový koláč kruhového tvaru, ktorý symbolizoval Slnko, jeho návrat a nový život. Ľudia ho nazývali paska, calta, mrváň alebo baba.

Šibanie mladých dievčat vŕbovými korbáčmi, ako dotyk s čerstvou zeleňou a šibanie dobytka zelenými pučiacimi prútikmi mali zabezpečiť zdravie, sviežosť a plodivú silu, ktorú v sebe rastúce výhonky majú. Na Veľký piatok sa taktiež nesmelo hýbať zemou, sadiť, kopať a zatĺkať koly do zeme, pričom zakázané boli všetky práce, čo sa dodržiava až dodnes.

Medzi najťažší veľkonočný zvyk však jednoznačne patrí dodržiavanie pôstu. Pôst v širšom zmysle slova znamená nielen zdržiavať sa mäsitých jedál, ako to často aj u kresťanov počujeme, ale znamená aj zdržiavať sa niečoho, čo nám je príjemné. Tak sa „postíme“ aj vtedy, keď premáhame svoje žiadosti, náruživosti, svoju telesnosť, alebo sa tiež zdržujeme dovolených pôžitkov. O pôste čo-to vedia aj chlapci z Horkýže Slíže.

Tak všetci veriaci aj neveriaci POSTITE SA!!!

Vypočujte si to tu [youtube=420,300]h­ttp://youtu.be/V5WzAk­DE8KM[/youtube]

hlohovec24/sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM