Rôzne Leopoldov

V Leopoldove majú atraktívny plán: Chcú prestavať staré kino na multifunkčné centrum

V Leopoldove nemajú vhodné priestory na kultúrne podujatia, tak sa mesto rozhodlo prestavať nevyužívané miestne kino z 30. rokov na multifunkčné kultúrne centrum.

Ilustračný obrázok k článku V Leopoldove majú atraktívny plán: Chcú prestavať staré kino na multifunkčné centrum
Zdroj: TASR

Keďže má Leopoldov záujem pokračovať v budovaní architektonicky kvalitných verejných stavieb, mesto vyhlásilo verejnú architektonickú súťaž. Pokračuje tak v trende, ktorý odštartovalo pri výstavbe novej radnice, za čo vlani získalo ocenenie CEZAAR – Patrón architektúry.

Často závislé od počasia

Konanie kultúrnych podujatí je v Leopoldove často závislé od počasia, nakoľko mnohé aktivity sa konajú na Námestí sv. Ignáca. Sála kina by sa mala po prestavbe stať priestorom, ktorý sa dá prispôsobiť na rôzne typy podujatí. „Chceli by sme začať sálu využívať na koncerty, divadelné predstavenia, plesy, tanečné zábavy, svadobné hostiny či vianočné posedenia pre dôchodcov. Objekt by mal ďalej ponúknuť občanom priestory pre zmysluplné využitie voľného času, priestory pre stretávanie skupín všetkých vekových kategórií. Tiež by sa tu mala vytvoriť posilňovňa,“ uviedla primátorka Terézia Kavuliaková. Do stavby plánuje mesto investovať 1,2 milióna eur bez DPH.

Päťčlenná porota

Keďže v pláne je takáto nemalá investícia, ktorá má predurčiť kultúrny život v meste na desiatky rokov dopredu, samospráva cíti potrebu mať v prvom rade kvalitné architektonické stvárnenie. Radnica uviedla, že preto namiesto súťaže o najnižšiu cenu volí súťaž architektonických návrhov, ktorá sa jej už osvedčila pri výstavbe mestského úradu. Vtedy sa vyberalo spomedzi 50 návrhov. Šlo o najväčšiu súťaž na verejnú budovu od vzniku Slovenskej republiky a primátorka Kavuliaková aj s jej predchodcom na úrade Milanom Gavorníkom za ňu dostali ocenenie od Slovenskej komory architektov. Okrem toho tento rok mesto organizovalo už aj menšiu súťaž na revitalizáciu starého cintorína a jeho premenu na park.

Najlepší z prihlásených návrhov na kino určí päťčlenná porota. Tvoria ju traja architekti, vrátane Irakliho Eristaviho z ateliéru zerozero, ktorý vyhral súťaž návrhov na mestský úrad. Do súťaže sa dá zapojiť do 6. júla 2017.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM