Erik Bojničan Rôzne

V Hlohovci zavládla dušičková atmosféra: Cintorín rozžiarili stovky svetielok, FOTO

Hlohovec ovládla dušičková atmosféra. Počas Sviatku všetkých svätých si to na cintorín namierilo množstvo ľudí. Aha, ako to tam vyzeralo po zotmení.

Ilustračný obrázok k článku V Hlohovci zavládla dušičková atmosféra: Cintorín rozžiarili stovky svetielok, FOTO
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dušičkový čas bolo v našom meste cítiť už počas víkendu. Mnohí Hlohovčania, ale aj návštevníci z ďalekého okolia sa vybrali uctiť si pamiatku svojich blízkych. Najväčší ruchu na cintoríne v Hlohovci sa už tradične konal počas Sviatku všetkých svätých.

Na cintorín na Nitrianskej ulici sa vybralo mnoho ľudí, či už pešo alebo autom. Podľa poznávacích značiek áut prišli ľudia z napríklad z Liptovského Mikuláša, Považskej Bystrice, ale aj z Českej republiky. Na cintoríne postupne pribúdali všakovaké vence, či kvety a zapaľovali sa sviečky. Stovky svetielok sa stali symbolom spomienok na tých, ktorí už nie sú medzi nami.

Hlohovecký cintorín tak po zotmení zažiaril množstvom sviečok. Mnohí ľudia však prichádzali k hrobom svojich blízkych aj vo večerných hodinách a tak plamienky v areáli postupne pribúdali.

„Na cintorín v týchto dňoch chodíme každý deň. Dnes sme sa vybrali cielene až po západe slnka kvôli atmosfére. Každý rok býva veľa ľudí, no teraz sa nám zdá, že ich je najviac, čo si pamätáme. Je to dobre. Tých, ktorí už nie sú medzi nami si v tento deň treba ísť uctiť,“ povedala nám staršia pani z Hlohovca.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

„Chceli sme sa vyhnúť hustej doprave, ráno sme teda boli autom na cintoríne v Nitre a sem sa vybrali pešo až teraz. Vládne tu pokojná atmosféra a tie tisíce sviečok ju dotvárajú,“ povedala nám mladá mamička, ktorá sa zrovna chystala zapáliť sviečku pri soche Panny Márie. Ako nám vysvetlila, na tomto mieste každý rok páli sviečky za blízkych, na ktorých hroby sa nedá dostať z rôznych dôvodov.

Práve na tomto mieste bola najväčšia koncentrácia ľudí. Množstvo ľudí rovnako sviečky zapálilo aj pri soche všetkých svätých, ktorá je v hornej časti cintorína neďaleko hrobky Erdődyovcov.

Sviečky a kahance svietili aj pri kapličkách, ktoré lemujú cestu vedúcu od hlavného vchodu cintorína. Tie boli postavené ešte v roku v roku 1892 a sú v nich umiestnené výjavy zastavení.

Pozrite si v našej fotogalérii večerné obrázky z cintorína v Hlohovci.

Pozrite si to: Cintorín v Hlohovci krásne rozžiarilo množstvo svetielok
23
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM