Erik Bojničan Samospráva

V Hlohovci môže vzniknúť až 60 štartovacích bytov: Slobodáreň na Železničnej čaká prestavba, má to ešte háčik

V našom meste má v najbližších mesiacoch vyrásť až šesť desiatok štartovacích bytov pre mladé rodiny. Tie by mali byť vzniknúť v Slobodárni na Železničnej.

Ilustračný obrázok k článku V Hlohovci môže vzniknúť až 60 štartovacích bytov: Slobodáreň na Železničnej čaká prestavba, má to ešte háčik
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Šesť desiatok štartovacích bytov pre mladé rodiny vybuduje v najbližších mesiacoch mesto Hlohovec. Vzniknú prestavbou ubytovne na Železničnej ulici, ktorá je v zlom technickom stave a prestáva slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Do jedno, dvoj a trojizbových nových bytov sa nasťahujú noví obyvatelia, v súčasnosti eviduje radnica 31 žiadostí o pridelenie nájomného bytu, ktoré spĺňajú zákonné podmienky.

Mesto vyskladá potrebnú sumu 1,81 milióna eur na prestavbu z troch zdrojov. Dotácia z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vo výške 731.660 eur sa použije na zníženie energetickej náročnosti objektu, zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) by mal byť úver vo výške 1,07 milióna eur a z rozpočtu mesta pôjde na tento účel ako spolufinancovanie 9720 eur. Uvidela referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy Zuzana Hrinková Siebenstichová.

„Výstavba sa začne až po získaní finančných prostriedkov z úveru a dotácie, v súčasnosti čakáme na vyjadrenie ŠFRB. V zmysle zmluvy o dotácii musí byť prestavba realizovaná do konca roka 2016 a skolaudovaná do konca marca 2017,“ uviedla hovorkyňa.

Hlavným dôvodom, prečo má mesto Hlohovec záujem prebudovať ubytovňu na nájomné byty, je strata, ktorú zariadenie produkuje. Ide až o 100.000 eur ročne. Ďalším je záujem prilákať nových ľudí do Hlohovca. „Jeden zo spôsobov, ak to dosiahnuť, je ponúknuť im bývanie,“ konštatovala Hrinková Siebenstichová.

Objekt čaká zateplenie obvodového plášťa, obnova loggií a výmena rozvodov. Podľa referentky pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy sú tam ešte pôvodné okná, staré podlahy, kúpeľne v zlom stave, niektoré izby majú kúpeľne spoločné.

Môže vás zaujímať:

Noví členovia mestských komisií sú známi: TÝCHTO zástupcov verejnosti schválili poslanci

Nového riaditeľa MsKC zatiaľ nepoznáme: Komisia ani na druhýkrát nevybrala nikoho

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM