Rastislav Búgel Rôzne

V Červeníku plánujú vybudovať bioplynovú stanicu

Spoločnosť Green Energy Systems Slovakia, s.r.o., plánuje v katastri obce Červeník v okrese Hlohovec vybudovať bioplynovú stanicu (BPS) s výkonom 999 kW v predpokladanom investičnom náklade 3,5 milióna eur.

V BPS sa majú spracovávať odpady rastlinného, živočíšneho pôvodu a niektoré využiteľné zložky z komunálneho odpadu. Začiatok prevádzky BPS sa očakáva v septembri 2012. Vyplýva to zo zámeru, ktorý predložil investor na posúdenie vplyvu investície na životné prostredie (EIA).
Výstupom technológie bude elektrická energia, teplo, ktoré sa bude spotrebovávať na vykurovanie plánovaných skleníkov a humusový materiál zbavený nečistôt, semien burín a ťažkých kovov vhodný na priame zapracovanie do pôdy ako organické hnojivo.
Ročne by sa v bioplynovej stanici malo vyprodukovať 7992 MWh elektrickej energie a 8144 MWh tepelnej energie. Predpokladá sa vytvorenie jedného stáleho pracovného miesta pre bioplynovú stanicu a vytvorenie 4 pracovných miest na čiastočný úväzok do triediarne a prípravy surovín pre bioplynovú stanicu.
Green Energy Systems Slovakia, s.r.o., Komárno vznikla v júni 2010. Predmetom jej činnosti je okrem iného aj podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom. Firma eviduje základné imanie v hodnote 7000 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM