Webnoviny - Rôzne

Úrazy sa ľuďom nevyhýbajú ani na Silvestra

Sviatočné dni sú pre horských záchranárov pracovnými dňami.

„Pre službukonajúceho je to deň ako každý iný, aj keď Silvester je zvláštny tým, že každý je v očakávaní nového roka. Na jednej strane bilancuje, na druhej strane je plný očakávaní, čo prinesie,“ povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Zo sviatočných dní býva zvlášť na Silvestra množstvo lyžiarskych úrazov. Ani zatvorením lyžiarskych svahov sa však práca pre záchranárov na Silvestra nekončí. „Začínajú sa rôzne opitosti, či úrazy spôsobené pyrotechnikou až po rôzne zablúdenia,“ uviedol Janiga.

Napriek tomu, že pre službukonajúcich záchranárov je aj Silvester pracovným dňom, podľa Jozefa Janigu má tento deň predsa len trochu inú atmosféru ako ostatné dni.

Pracovný Silvester

„Na každom oblastnom stredisku je to iné, ale kolegovia nezabúdajú na tých, čo slúžia. Pamätám si na krásny zvyk práve tu vo Vysokých Tatrách, keď náčelník prišiel s hrncom kapustnice a ponúkol ju všetkým, ktorí boli v službe, zaspomínalo sa, porozprávalo a malo to čaro,“ povedal Jozef Janiga.

Podľa Janigu je už „zákon schválnosti“, že na Štedrý večer alebo aj na Silvestra sa stávajú aj veľmi tragické udalosti. Jednou z nich bola ťažká záchranná akcia pred šiestimi rokmi v Západných Tatrách, kde v lavíne zahynulo sedem českých turistov.

„Spomínam si na smrteľnú udalosť pred ôsmimi rokmi v Bielovodskej doline. Môj kamarát pred viacerými rokmi zahynul pri lyžovačke na Vianoce. Preto sme o to radšej, keď už musia byť, tak nech sú to len nejaké jednoduché, ktoré neznepríjemnia ten deň,“ dodal Janiga.

Oslavy v horách sú dramatickejšie

Oslavy Silvestra a Nového roka bývajú podľa Janigu podobné ako v meste. Turisti si však musia uvedomiť, že sú v horách, kde tie následky môžu byť oveľa dramatickejšie. Pri konzumácii alkoholu odporúča Janiga turistom, aby tak robili niekde v turistických zariadeniach, v teple, lebo "ak sa niečo udeje vonku, tak treba rátať s tým, že prezimovať vonku bez dostatočného vybavenia nie je veľmi možné.“

Turisti si musia tiež uvedomiť, že v prípade poranenia pyrotechnikou niekde na chate pomoc nepríde okamžite ako napríklad v meste. Turistom odporúča, aby sa správali zodpovedne v prvom rade k sebe, aby nevyviedli niečo, čo by museli neskôr ľutovať.

Hasiči v Trenčíne varujú pred neodborným použitím pyrotechniky

Aj trenčianskych hasičov každoročne v tomto období zamestnávajú požiare, ktoré spôsobí neodborná manipulácia so zábavnou pyrotechnikou.

„Najzávažnejším problémom je ľahká dostupnosť zábavnej pyrotechniky pre deti, u dospelých to často býva spojitosť konzumácie alkoholu a následné používanie ohňostrojov," informoval hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík.

Až v polovici prípadov je príčinou vzniku požiarov počas Silvestra a Nového roka práve neodborné používanie zábavnej pyrotechniky.

„Občania si zväčša neuvedomujú, že svojím nezodpovedným a nedbalým konaním môžu zapríčiniť požiare balkónov, bytov alebo zaparkovaných vozidiel, ale i mnoho požiarov menšieho rozsahu, ako sú požiare kontajnerov, trávnatých porastov a podobne, ktoré si taktiež vyžadujú profesionálny zásah hasičov,“ vysvetlil Petrík.

Zábavná pyrotechnika musí byť v originálnom balení

Ľuďom preto hasiči odporúčajú, aby si kupovali zábavnú pyrotechniku iba v originálnych obaloch, pri jej používaní a manipulácii sa vyvarovali konzumácie alkoholu, dodržiavali pokyny výrobcu a predajcu.

Taktiež by ľudia nemali zapaľovať zábavnú pyrotechniku priamo v ruke a v blízkosti tváre, nemali by ju odpaľovať v sklenených fľašiach a nádobách a zapálenú pyrotechniku nezhadzovať z okien a balkónov, môže totiž spôsobiť požiar balkóna, bytu alebo zaparkovaných vozidiel. Potenciálnymi zdrojmi požiaru môžu byť aj rozžeravené fragmenty, ktoré vznikajú pri každom zapálení zábavnej pyrotechniky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM