Rastislav Búgel Rôzne

ÚPN a ESPS začínajú konferenciu o protikomunistickom odboji

Ústav pamäti národa (ÚPN) v spolupráci s Európskou sieťou pamäť a solidarita (ESPS) dnes otvárajú medzinárodnú vedeckú konferenciu Protikomunistický odboj v strednej a východnej Európe.

Toto ťažiskové podujatie ÚPN venované 22. výročiu Novembra 1989 prebieha pod záštitou predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Hrušovského (KDH). Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský.
„Ako po iné roky, aj tento rok ÚPN pripravil alebo sa spolupodieľal na množstve podujatí, ktorými si chceme pripomenúť výročie Nežnej revolúcie. Ťažiskovým projektom tohtoročných osláv je medzinárodná vedecká konferencia Protikomunistický odboj v strednej a východnej Európe, ktorá sa začne dnes a potrvá do stredy (16. novembra),“ uviedol Petranský. „Na tejto konferencii bude výsledky bádania v oblasti protikomunistického odboja a odporu prezentovať viac ako štyridsať odborníkov zo štrnástich krajín celého sveta. Je to jedna z najväčších a najvýznamnejších konferencií, ktoré doteraz ÚPN usporiadal,“ dodal Petranský.
Téme protikomunistického odboja sa podľa neho v okolitých štátoch venuje veľká pozornosť, na Slovensku je však relatívne málo prebádaná. „Konferencia bude analyzovať najširšie spektrum občianskych aktivít proti komunizmu, vrátane otvorených povstaní,“ uviedol Petranský.
ÚPN bude podľa neho v rámci tohoročných osláv organizovať aj tradičné spomienkové stretnutie pri pamätnej tabuli k pochodu študentov zo 16. novembra 1989, počas Dňa otvorených dverí v NR SR 17. novembra výstavu fotografií a premietanie filmov, vrátane dokumentu ÚPN o sviečkovej demonštrácii z roku 1988.
Pod záštitou predsedníčky vlády Ivety Radičovej prebehne v bratislavskom hoteli Bôrik tretí ročník študentskej konferencie Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom 1945 – 1989, ktorú spolu s ÚPN organizuje Konfederácia politických väzňov Slovenska a občianske združeníe Nenápadní hrdinovia. Na tomto podujatí budú študenti narodení po roku 1989 prezentovať svoje projekty venované životným osudom obetí komunistickej perzekúcie.
ÚPN už druhýkrát organizuje aj filmovú prehliadku Festival slobody. Na prehliadke v dňoch 22. – 24. novembra uvidia diváci 18 hraných aj dokumentárnych filmov domácej a zahraničnej produkcie. „Chcem upozorniť aj na premiéru filmu ÚPN Tiene barbarskej noci režiséra Igora Siváka,“ poznamenal Petranský. Dodal, že ÚPN sa bude podieľať na akciách venovaných výročiu Nežnej revolúcie aj v Banskej Štiavnici, Fiľakove, Hlohovci, Košiciach, Kremnici, Piešťanoch, Prievidzi, Rajeckých Tepliciach a Trnave.
Na dnešnej tlačovej konferencii priblížil štruktúru a ciele fungovania ESPS predseda jej riadiaceho výboru Ján Rydel z Poľska. Potrebu založenia siete podľa neho iniciovali okolo roku 2000 nemecko – poľské napätia prameniace z historických udalostí v rokoch počas a po druhej svetovej vojne.
Zatiaľ čo historici boli podľa Rydela schopní konštruktívne o týchto udalostiach diskutovať a často dospieť k podobnému hodnoteniu, na verejnosti sa niekedy dostávali do popredia skôr emócie. „Tieto napätia sa dostali mimo intelektuálnu diskusiu a diskurz a spôsobili aj politické škody,“ povedal Rydel.
V každej spoločnosti podľa neho existujú tak skupiny, ktoré sa z napätí snažia politicky profitovať, ako aj ľudia, ktorí sa chcú o týchto otázkach rozprávať vecne. ESPS vznikla v roku 2005 s cieľom organizovať kultivovanú vedeckú diskusiu o citlivých témach tak, že bude rešpektovaná perspektíva a senzitivita každého národa, etnika a spoločenskej skupiny. Stála kancelária ESPS sídli vo Varšave a okrem poľskej a nemeckej strany sa v sieti angažujú zástupcovia ďalších štátov, napríklad Slovenska a Maďarska. Členom riadiaceho výboru ESPS je za Slovensko Ivan Petranský a predsedajúcim Kuratória ESPS je Slovák Ján Čarnogurský.
„ESPS má vypracovanú štruktúru tak, aby bolo možné zodpovedným spôsobom navrhovať témy a formy jednotlivých podujatí, aj ich zemepisné rozloženie. Týmto sa zaoberá Kuratórium,“ konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Čarnogurský. „Napríklad aj konferencia Protikomunistický odboj v strednej a východnej Európe, ktorá sa začína dnes, prešla Kuratóriom,“ dodal Čarnogurský. Témy jednotlivých podujatí by sa podľa neho mali aj do budúcnosti orientovať na prekonanie pozostatkov vplyvov diktátorských a komunistických režimov prostredníctvom kultivovanej vedeckej a populárnej diskusie medzi jednotlivými národmi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM