Erik Bojničan Rôzne

Ulice v Hlohovci? Niektoré si zažili premenovávania až-až, veď si to pozrite...

Ulice v Hlohovci nesú všakovaké názvy. Niektoré si však premenovávania zažili naozaj bohate. Zaspomínajte si spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Ulice v Hlohovci? Niektoré si zažili premenovávania až-až, veď si to pozrite...
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

K zmenám názvov ulíc dochádza na Slovensku pomerne bežne. Nie je tomu tak dávno, keď prišlo k takémuto niečomu aj v Hlohovci. V našom meste boli dve ulice pomenované názvom Školská. Poľahky teda napríklad mohla pošta prísť na celkom inú adresu, ako bolo zamýšľané. Touto situáciou sa zaoberali mestskí poslanci v roku 2007 a rozhodli sa jednu ulicu premenovať.

Názov sa zachoval ulici, ktorá sa nachádza v mestskej časti Šulekovo. Druhá ulica, ktorá sa volala Školská bola premenovaná na Starý rínok. Niektoré z hlohoveckých ulíc si však prešli niekoľkonásobným premenovávaním. Veď sledujte ďalej.

Svoje by o tom vedela určite rozprávať súčasná Štefánikova ulica. Nová ulica, ako bola kedysi známa, sa v roku 1930 premenovala po vtedajšom prezidentovi T. G. Masarykovi. Tento názov jej však nevydržal dlho, keďže v roku 1938 sa rozhodlo o jej premenovaní na Hlinkovu ulicu.

V roku 1945 sa premenovala na ulicu Stalinovu a na prelome 50. a 60. rokov minulého storočia na Leninovu. Názov M. R. Štefánika nesie od roku 1989.

V Hlohovci sa nachádza aj ďalšia ulica, ktorá si premenovávania užila naozaj bohate. Je ňou Podzámska ulica, ktorá bola pod týmto názvom Hlohovčanom známa od nepamäti. Tá bola podľa kroniky mesta Hlohovec v roku 1942 premenovaná na Šiškovú ulicu po hlohoveckom rodákovi a signatárovi Pittsburskej dohody Pavlovi Šiškovy.

Potom prišli na rad ďalšie zmeny. Písal o nich kronikár v zápise z roku 1957: „Nedávno bola premenovaná na Ulicu kpt. Nálepku. Keďže ulici najlepšie vyhovoval názov Podzámska a aby nedochádzalo k omylom, bola dňa 8. októbra znovu premenovaná na ulicu Podzámsku a názov Nálepkova na Kollárovu a tento názov prejde na Bottovú,“ vysvetlil kronikár.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Hlohovecké ulice, ktoré si zažili nemálo premenovávaní
3
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM