Erik Bojničan Rôzne

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Hlohovčana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifiká, prípadne, je preňho niečo charakteristické. Hlohovec nie je v tomto výnimkou. Myslíte si, že ste Hlohovčan od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Hlohovčana na sto honov :)
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Hlohovec tak, ako každé iné mesto má tiež svoje špeciifiká, o ktorých vedia len tí ľudia, ktorí tu žijú x rokov. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát ako turista alebo nebodaj bol u nás na jarmoku, nemá však určite o týchto veciach ani páru.

Ak si teda dvaja ľudia z Hlohovca sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

Hádzaná

Keď sa povie Hlohovec, hádzaná sa pomaly stáva synonymom. HC Sporta Hlohovec reprezentuje naše mesto ako mužmi, ktorí v ostatnom ročníku skončili so striebornými medailami v extralige tak aj ženským celkom, ktorý tiež podáva výborné výkony. Do Športovej haly si často nájdu cestu nie len skvelí fanúšikovia, ale aj množstvo ľudí, ktorí majú náladu na športový relax na najvyššej úrovni. Naši extraligisti robia dobré meno Hlohovcu nie len na Slovensku, ale aj v Európe.

Nevšedný krém na topánky

Za čias minulého režimu bolo bežné, že v mestách boli veľké fabriky, v ktorých pracovalo nespočetne veľa obyvateľov. V Hlohovci jedným z takých závodov bola nepochybne Slovakofarma. Napriek tomu, že prišla zmena režimu a fabrika pod svojim menom už dávno prestala fungovať, niečo po nej v domácnostiach zostalo ešte na dlhé roky (a možno dodnes). Tisícky túb krému, ktorý bol pôvodne určený na ruky. Síce mu vypršala záručná lehota, no Hlohovčania sa vynašli pri jeho všestrannom využití. Obľúbené a najviac rozšírené bolo hlavne jeho nanášanie na topánky.

Kolóna na moste

Pokiaľ sa spolu pustia dvaja Hlohovčania do debaty a náhodou načrú do témy doprava, behom pár okamihov sa rozhovor zvykne nezriedka presunúť na tému kolón na moste pri vstupe do mesta v smere od Leopoldova. Ľudia na sociálnych sieťach zdieľajú svoje najrôznejšie skúsenosti o tom, za koľko minút sa kto z akej vzdialenosti dostal do mesta, rôzne veselé fotky z kolóny či vtipné historky. Existuje dokonca aj stránka, ktorá mapuje aktuálnu dopravnú situáciu na hlohoveckom moste.

Legendárny muzikant

Neskôr narodení si ho zrejme pamätať nebudú, no z rozprávania svojich rodičov o ňom minimálne museli počuť. Reč je o legendárnom muzikantovi, ktorého svojho času poznal doslova celý Hlohovec. Veselý chlapík, všeobecne známy pod prezývkou „Demo“ to na husliach skutočne vedel na výbornú a o svoje umenie sa neváhal podeliť. Ak ste sedeli v niektorom z hlohoveckých podnikov, za pár drobných vám vedel vykúzliť nezabudnuteľnú atmosféru, na ktorú budú Hlohovčania ešte dlho spomínať.

Nárečové perly

Hlohovec by snáď ani nebol Hlohovcom bez svojho typického nárečia. Ak sa náhodou do debaty k dvom Hlohovčanom pridá niekto neznalý našich výrazov, je len malá šanca, že by pochopil o čom je reč. Slová a slovné spojenia ako kandál vác, gedra, bajačiny, glbatý či čuleky čúl s veľkou pravdepodobnosťou mimo ulíc nášho mesta nenájdu úrodnú pôdu.

Vieme, že tento zoznam, ktorý samozrejme treba brať s určitým nadhľadom, nie je kompletný. Napadlo aj vám niečo, čo by stálo za zmienku? Napíšte nám na hlohovec@global24.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM