Erik Bojničan Samospráva

Teraz prehovorila ulica: Toto treba na Michalskej ulici prioritne riešiť!

Na Michalskej ulici sa sťažujú na viacero problémov. Medzi najväčšie obyvatelia zaradili problémy s parkovaním, poškodené chodníky, neporiadok alebo málo zelene. Čo na to mesto?

Ilustračný obrázok k článku Teraz prehovorila ulica: Toto treba na Michalskej ulici prioritne riešiť!
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Hoci sú na Michalskej ulici postavené nové garáže obyvatelia ich nevyužívajú a s parkovaním, hlavne vo večerných hodinách je problém. Ľudia často parkujú svoje autá, kde sa dá. „Napriek novopostaveným garážam neustály problém s parkovaním," myslí si Roman (27).

Problémy s parkovaním, neporiadok na sídlisku a málo zelene

Na parkovanie sa sťažoval aj operátor František (54): „Najväčší problém sú autá parkujúce na trávniku, aj keď sú voľné klasické parkovacie miesta."

Podľa referentky pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej parkovanie je veľkým problémom mesta, vzhľadom na nedostatočný počet parkovacích miest na sídliskách. „Ak však autá parkujú na trávnikoch, napriek voľným kapacitám, je potrebné osloviť Mestskú políciu," vysvetľuje ako postupovať Hrinková Siebenstichová, ktorá dodáva, že už na februárovom zasadnutí sa pripravuje zmena rozpočtu na rok 2015 a zaradenie výstavby nových parkovacích miest na Nitrianskej ulici.

Františka (54) zaujímalo aj ako je to so zbieraním odpadu: „Problém je aj množstvo odpadu pohodeného na zemi, nemohli by upratovať napríklad bezdomovci?“

Čistota mesta je podľa Hrinkovej Siebenstichovej v súčasnosti zabezpečovaná spoločnosťou VaTS s. r. o. a jej dodávateľmi. „Mesto využíva na túto činnosť i občanov, ktorí sú zapojení do aktivačných prác a poberajú dávky v hmotnej núdzi. Ich počet je však obmedzený a nie je možné súčasne zabezpečovať zbieranie odpadkov na celom území mesta,“ vysvetľuje Hrinková Siebenstichová, podľa ktorej harmonogram prác aktualizuje podľa potrieb koordinátor tejto činnosti v uvedenej mestskej spoločnosti.

Roman (27) vidí problém v nepravidelnom vyvážaní separovaných druhotných surovín medzi Michalskou a Podzámskou ulicou. „Chcelo by to aj viac zelene, napríklad by sa mohli nasadiť stromy popri obrubníku na detskom ihrisku, ktoré by časom tienili autám v horúčavách,“ dodáva Roman.

„Zámerom mesta na rok 2015 je príprava štúdie, ktorá má riešiť výsadbu a tiež spôsob financovania zelene. Jedným zo zdrojov je dotácia Národnej diaľničnej spoločnosti vyčlenená práve na tento účel," odpovedá na ďalšiu otázku ľudí Hrinková Siebenstichová.  Vývoz separovaného odpadu v meste je podľa nej stanovený harmonogramom a jeho dodržiavanie je kontrolované odd. Hospodárskej činnosti. „V prípade potreby, napríklad počas sviatkov, kedy sú smetné nádoby napĺňané vo väčšom rozsahu, je možné operatívne problém riešiť dohodou s externou firmou, ktorá pre mesto tieto služby zabezpečuje,“ pokračuje Hrinková Siebenstichová.

Poškodené chodníky, neupravená plocha vedúca k námestiu a vzhľad novej garáže

Pracovníka vo výrobe Vladislava (46) zaujímalo, či sa bude niekedy niečo robiť s priestorom medzi Michalskou a námestím. „Už veľmi dlho je tam neupravená plocha. Keď prší je tam všade blato. Je to miesto, ktoré využívajú ľudia ako z Michalskej tak Podzámskej ako prechod domov z námestia.“

Hrinková Siebenstichová odpovedala, že podľa dostupných informácií sa v priestore medzi Námestím sv. Michala a Podzámskou ulicou pripravuje výstavba ďalšieho objektu na pozemku, ktorý je vo vlastníctve fyzickej osoby. „Ostatná plocha je majetkom mesta a jej budúcnosť bude potrebné riešiť spracovaním štúdie, ktorá zohľadní potreby zásobovania objektov v danej lokalite a dobudovanie chodníkov,“ dodáva k tejto problematike Hrinková Siebenstichová.

Thomas (38) Ako najväčší problém vidí poškodené chodníky po ktorých sa ťažko chodí s kočíkom. Problematické je podľa neho aj dopravné značenie: „Pri parkovisku pred Michalskou 9 by to chcelo jednosmerku. Keďže veľa krát sa stretnú autá z oboch smerov je to ťažké,“ prezrádza Thomas.

„Poškodené chodníky na ulici Michalská, ale aj v iných častiach,  mesto postupne opravuje v rámci pravidelnej údržby mestských komunikácií podľa harmonogramu prác. O poradí jednotlivých úsekov rozhoduje komisia  dopravy a životného prostredia  v súčinnosti s odd. Hospodárskej činnosti MsÚ a spoločnosťou VaTS s. r. o,“ reaguje ďalej Hrinková Siebenstichová, podľa ktorej parkovanie na ulici Michalská bolo vopred posudzované  projektantom. „V prípade, že občania pociťujú problém a požadujú zmeny riešenia dopravnej situácie (jednosmerná ulica), je potrebné vypracovať návrh zmeny a prekonzultovať ho s OR PZ ODI Trnava,“ dopĺňa pre Hlohovec 24 Hrinková Siebenstichová.

Thomas zaujímal aj vzhľad už spomenutej novej garáže. „Betónová garáž na Michalskej ulici by sa mohla trocha skultúrniť, nevyzerá to vôbec dobre,“ myslí si Thomas.

„V súvislosti so súčasným stavom predmetnej stavby pripravuje nové vedenie mesta stretnutie s majiteľom nehnuteľnosti,“ dodala Hrinková Siebenstichová.

Takto to vyzerá na Michalskej ulici
6
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM