Rastislav Búgel Samospráva

Téma migrantov: Ako sa k problému vyjadrili naši krajskí poslanci?

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja sa na svojom rokovaní v Trnave pripojilo k vyhláseniu Národnej rady Slovenskej republiky k riešeniu migračných výziev, ktorým aktuálne čelí Európska únia.

Ilustračný obrázok k článku Téma migrantov: Ako sa k problému vyjadrili naši krajskí poslanci?
Zdroj: TASR

Vo svojom vyhlásení vyjadrili trnavskí krajskí poslanci podporu doterajšiemu postupu Vlády SR a Spoločnému prehláseniu predsedov vlád štátov Vyšehradskej skupiny zo 4. septembra a zdôraznili potrebu hlbokého odborného dialógu a spolupráce medzi vládou a regionálnymi a miestnymi samosprávami pri riešení tejto problematiky. Zároveň deklarovali svoju pripravenosť na túto spoluprácu.

Bez xenofóbie

Iniciátor vyhlásenia poslanec Vladimír Butko v diskusii k dokumentu povedal, že vychádzali z potreby vyslať signál, že slovenská vláda, predstavitelia Slovenska, má podporu, že „nie sú v tom sami“. „Zároveň sme prihliadali, aby mal náš text ďaleko od nejakej xenofóbie,“ povedal Butko.

Očakával by pokoru

Predseda TTSK Tibor Mikuš uviedol, že v začiatku exodu utečencov nadobudol presvedčenie, že ide o nečestný obchod s ľuďmi. Dodal, že Európa si však musí chrániť svoje hranice. "Očakával by som od migrantov, utekajúcich pred ohrozením zdravia či života, istý spôsob pokory, ale u časti z nich sa stretávame iba s nárokmi. Problém s migrantmi je problém nielen hospodársky, ale aj bezpečnostný a zdravotný, konštatoval Mikuš.

Právo na informácie

Podpredseda TTSK Augustín Hambálek dodal, že sme pripravení pomôcť naozaj potrebným, ale zároveň má krajina právo vedieť, koho na svoje územie prijíma. Podpredseda TTSK József Berényi zdôraznil, že všetky aktivity EÚ i vlády by mali byť v spolupráci s regionálnymi orgánmi a občanmi dotknutých obcí. Poslanec, starosta Gabčíkova, Iván Fenes upozornil, že v obci nechcú nielen migrantov, ale ani politikov, ktorí sa chcú viezť na tejto vlne a získať politické body.

Zastupiteľstvo TTSK zároveň konštatovalo, že téma migrantov sa kraja dotýka bytostne, nakoľko na jeho území sa nachádzajú tri miesta – Gabčíkovo, Medveďov a Rohov, kde by mali byť migranti sústreďovaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM