Zuzana Jakubičková Kultúra

Telenovela pokračuje: Hlohovský zámok môžete mať za 1 €

Chceli by ste si kúpiť alebo prenajať zámok za 1 €? Máte jedinečnú príležitosť. Mesto Hlohovec opäť hľadá záujemcu o miestny zámok. Jediní návštevníci tejto kultúrnej pamiatky sú vandali a zámok z roka na rok viac chátra.

Monumentálny barokový objekt, obklopený rozsiahlym parkom s francúzskymi terasami a vzácnymi drevinami, je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca. Už desať rokov sa mesto snaží nájsť investora, ktorý by zámku prinavrátil pôvodný vzhľad. No zatiaľ bez úspechu.

Radnica, ktorá zámok vlastní, je ochotná poskytnúť prenájom** na 100 rokov za symbolické euro, alebo ho predať za cenu znaleckého posudku. Je tu však jasne daná podmienka. Záujemca musí mať k dispozícii požadovaný finančný obnos, ktorý bude využívať na opravy zámku. „Okrem toho chceme, aby bol zámocký park otvorený aj pre verejnosť a chceli by sme tiež mať v zámku reprezentačný priestor pre sobáše a podobne. Ak by bol záujem, mohla by sa tam nasťahovať aj časť zbierok múzea,“** povedal primátor Hlohovca Peter Dvoran.

Záchrana pre zámok sa začala črtať, keď on prejavilo záujem Aristokratické združenie Slovenska, s ktorými nakoniec mesto vypovedalo zmluvu. Ďalšie rokovania prebehli aj s francúzskymi hoteliermi, ktorí v Hlohovci videli možnosť malých Versailles. Nakoniec sa radnica rozhodla zámok opraviť vo vlastnej réžii a žiadali prostriedky z eurofondov. Ani to sa však nepodarilo.** „Na celkovú opravu by bolo potrebných najmenej 26 až 30 miliónov eur,“** uviedol Dvoran.

„Zámok je súčasťou nášho mesta, nechceme, aby chátral, chceme mu vrátiť život,“ povedal primátor. Mesto zatiaľ opravilo asi jednu tretinu strechy a zrealizovalo potrebné pamiatkové a historické prieskumy.

Na mieste dnešného zámku stál voľakedy Hlohovský hrad, vybudovaný v 10. storočí na starom slovanskom hradisku. Vzhľadom na svoju strategickú polohu zastával hrad v 12. a 13. storočí funkciu strážneho objektu. Od roku 1205 až do roku 1312 patril hrad Abovcom, neskôr Matúšovi Čákovi a rodu Thurzovcov. V roku 1720 prichádzajú na scénu Erdödyovci, ktorí iniciovali prestavbu hradu do jeho súčasnej podoby. Predpokladá sa, že v minulosti bol zámok prepojený s leopoldovskou pevnosťou hlbokým labyrintom podzemných chodieb, vedúcim popod rieku Váh.

hlohovec24/tasr

HC_zamok
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM