Zuzana Jakubičková Rôzne

Sviatok sv. Patrika v Hlohovci

Existuje jeden deň v roku, keď sa hovorí „Everybody is Irish“ (Každý je Ír). Tento výnimočný deň oslavujú nielen Íri, ale aj 70 miliónov ľudí po celom svete, ktorí sa hlásia k írskej národnosti. Ide o sviatok Svätého Patrika. Oslávte ho spolu s kvali

Sobotu v duchu írskych tradícii môžete prežiť v dvoch obľúbených hlohoveckých podnikoch -** Dublin pub a Western pub.** Nielen pravá írska whisky Tullamore Dew za zvýhodnenú cenu 1 Euro, ale aj množstvo darčekov a cien vám vyčarí zelený úsmev na tvári. Oblečte si teda na seba čo najviac zeleného, vyzbrojte sa skvelou náladou a siahnite po poháriku skvelej írske whisky.

Svätý Patrik (cca 385 – 461) je patrónom Írska a svätých, ktorý priniesol do Írska kresťanstvo.

V Severnom Írsku a v Írsku je tento deň štátnym sviatkom, čo znamená, že s výnimkou reštaurácií a krčiem sú všetky inštitúcie zatvorené.

Deň svätého Patrika je asociovaný so všetkým, čo sa spája s Írskom. Sviatok sa vyznačuje zelenou farbou, ktorú všetci nosia. Žalúdok zapĺňajú írske jedlá a tmavistý mok – Guinness, pijú írsku kávu, Baileys, alebo írsku whisky. Navštevujú omše, nosia na kabátoch pripnuté ďateliny a pijú alkohol. Pre tých, ktorí tento sviatok ponímajú viac duchovne je dňom modlitieb za misionárov na celom svete.

**Prečo je ďatelina symbolom osláv? **

Podľa legiend na jej príklade vysvetľoval svätý Patrik podstatu Svätej Trojice – Otca, Syna i Ducha Svätého. Iná legenda hovorí o štvorlístku, kedy každý lístok symbolizuje niečo iné. Prvý je nádej, ďalej viera, tretí láska, a keď sa nájde aj štvrtý šťastie. Podľa Guinessovej knihy rekordov bolo na jednej ďateline nájdených 14 lístkov- štrnásťlístok.

Írske požehnanie na koniec: “May your blessings outnumber the shamrocks that grow and may trouble avoid you wherever you go!”

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM