Erik Bojničan Rôzne

Súsošie na hlohovskom námestí: Viete, akú udalosť pripomína?

Chodíme okolo neho doslova denne, no možno ani netušíte, čo znázorňuje. Súsošie na Námestí sv. Michala. K akej historickej udalosti sa viaže jeho vznik?

Ilustračný obrázok k článku Súsošie na hlohovskom námestí: Viete, akú udalosť pripomína?
9
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Cez týždeň okolo prechádzajú často napríklad pracujúci Hlohovčania. Cestu však využívajú aj deti do okolitých škôl. A cez víkend sa pre niektorých táto trasa stáva vstupnou bránou za mestskou zábavou. Reč je o Námestí sv. Michala v Hlohovci.

Dávna história

Na spomínanom námestí môžeme nájsť hneď niekoľko pamiatok. Celému priestoru kraľuje jedna z dominánt mesta – kostol svätého Michala Archaniela, ktorý v sebe ukrýva mnoho zaujímavého. Patrí medzi najstaršie pamiatky nášho mesta a jeho vznik sa datuje až do roku 1242.

Na terajšom námestí, okolo kostola, mal podľa písomnej historickej dokumentácie Hlohovec pôvodný cintorín. Podľa mestskej kroniky to dokazujú aj vykopávky z čias úpravy námestia. „Nachádzali sa vedľa seba kostry a viaceré krypty sú dodnes pod kostolom,“ uvádza sa v kronike mesta, podľa ktorej vedenie obce muselo v druhej polovici 18. storočia uvažovať o uvoľnení priestranstva na námestí pre výročné jarmoky, rínok, aj pre cirkevné zhromaždenia.

Práve k obdobiu okolo polovice 18. storočia sa vzťahuje aj vznik ďalšej z dominánt centra mesta. Súsošie známe ako Mariánsky stĺp je na svojom mieste už bezmála 300 rokov. Aj keď sa tvar námestia behom storočí menil, súsošie zostáva na svojom mieste. V súčasnosti je na trávnatej ploche blízko priechodu pre chodcov. Viete však, pri akej príležitosti bolo spomínané súsošie postavené?

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Ťažké časy Hlohovčanov

Súsošie, ako uvádza mesto Hlohovec, bolo postavené po jednom z posledných vyčíňaní morovej epidémie na území nášho mesta okolo roku 1739. O tom, že to boli ťažké časy svedčí aj zápis v mestskej kronike, podľa ktorého na dvore bývalého chudobinca podľa výpovede riaditeľa museli byť zastavené práce kopania studne pre veľké množstvo kostier poliatych vápnom.

Hrozné epidémie priamo kosili obyvateľstvo nášho mesta a blízkeho okolia podľa zápisu v mestskej kronike najmä v 18. storočí, keď zúril čierny mor.

"Ľud a úrady boli bezmocné proti týmto metlám ľudstva a pri jednom takom týfuse zomrelo vyše 3 300 našich občanov. V niektorom dni bolo až 17 mŕtvych. Mesto stíchlo, lebo denné umieranie vyvolalo panickú situáciu a kto mohol, odišiel z okolia. Utekajúcim však nikto nechcel poskytnúť útulok, lebo sa bál nákazy a preto mnohí sa museli vrátiť do mesta mŕtvych, kde mali aspoň strechu nad hlavou a skôr došli k potravinám, popísal tieto časy mestský kronikár.

A práve tieto ťažké časy, ktoré kedysi Hlohovčania prežívali, nám do dnešných dní pripomína spomínané súsošie na našom námestí. Môžeme na ňom vidieť sochy sv. Sebastiána, sv. Rochusa, sv. Jozefa a Pannu Máriu s dieťaťom. Okrem nich sú na podstavci sochy reliéfy Božieho hrobu, sv. Rozálie a sv. Jána Nepomuckého. Súsošie bolo v roku 1963 vyhlásené za kultúrnu pamiatku.

OBRAZOM: Súsošie pripomínajúce ťažké časy Hlohovčanov
9
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM