Róbert Jakubička Hádzaná

Sporta Hlohovec dosiahla najvýraznejší úspech vo svojej klubovej histórii!

Hádzanári HC Sporta Hlohovec v odvete 3. kvalifikačného kola síce prehrali doma pred vypredanou halou s nórskym ÖIF Arendal 26:27, ale po triumfe 26:20 v prvom dueli si vybojovali postup.

Ilustračný obrázok k článku Sporta Hlohovec dosiahla najvýraznejší úspech vo svojej klubovej histórii!
Foto: Róbert Jakubička

Hlohovec postupom do skupinovej fázy dosiahol najvýraznejší úspech v klubovej histórii. Doteraz dvakrát stroskotal v Pohári EHF v prvom kole a raz sa v niekdajšom PVP prebojoval do druhého kola. Sporta v tejto sezóne v 1. kole vyradila švajčiarsky TSV St. Otmar St. Gallen po výsledkoch 29:21 doma a 28:31 vonku, v druhom dvakrát zdolala bosniansky tím RK Borac Banja Luka 36:23 a 27:26, keď oba zápasy odohral slovenský zástupca na vlastnej palubovke.

Zverenci trénera Martina Liptáka v druhom polčase odvety prehrávali už o päť gólov, no koncovku zvládli a dostali sa medzi šestnásť najlepších tímov Pohára EHF. Mená súperov v štvorčlennej skupine sa Sporta dozvie vo štvrtok po žrebe vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie. Skupinová fáza súťaže odštartuje 8./9. februára systémom každý s každým doma a vonku, vyvrcholí 29./30. marca.

HC Sporta Hlohovec – ÖIF Arendal 26:27 (13:13)

/prvý zápas 26:20, postúpil Hlohovec/
Zostava a góly Sporty: Žernovič, Olejár, Kašťák – Takáč 2, Laho, Miženko, Kučer, Petrov 3, Janíček, Čačič 1, Ďuriš 1, Mažár 3, Baláž 10/4, Dudáš 3, Zaťko 3. Najviac gólov Arendalu: Paulsen 9, Hofstol 5. Rozhodovali: A. Konjičanin, D. Konjičanin (obaja BaH), vylúčení: 3:3, 7m hody: 4/4 – 1/1, 1885 divákov (vypredané).

Hlohovec bez zraneného kanoniera Adama Mazura nezačal dobre, v útoku hral staticky a ťažko sa presadzoval proti pevnej obrane súpera na čele s gólmanom Sehovičom. Arendal vycítil šancu a v 12. minúte po rýchlych protiútokoch a šnúre troch gólov za sebou odskočil z 3:3 na 6:3 zo svojho pohľadu. Kouč domácich Lipták reagoval oddychovým časom a pribrzdil tak nórsky tím, keďže jeho zverenci vzápätí znížili na rozdiel gólu. V 18. minúte hostia opäť získali náskok 8:5, no Sportu potom podržali najmä úspešné zákroky brankára Žernoviča i presná ruka Baláža. Petrov v 27. minúte vyrovnal na 10:10 a nerozhodný stav platil aj po skončení prvého polčasu.

Po zmene strán Arendalu pomohol príchod druhého brankára Medhusa, ktorý sa blysol viacerými zákrokmi a jeho spoluhráči v 40. minúte po sérii štyroch gólov výrazne vykresali nádej na zmazanie manka z prvého duelu – viedli už 21:16. Vypredanou športovou halou na Zábraní mohutne povzbudzovaní domáci ale nedovolili súperovi zvýrazniť náskok a v polovici druhého polčasu Ďuriš znížil na 20:22. Šesť minút pred koncom Arendal viedol 26:23, ale potom Baláž svojim desiatym gólom v zápase definitívne zlomil odpor súpera a v 58. minúte to už bolo vyrovnané 26:26. Arendal síce napokon o gól vyhral, ale z postupu sa tešil Hlohovec.

Hlasy po zápase

/zdroj: RTVS

Martin Lipták, tréner Sporty: „Som spokojný a šťastný, že sme to dotiahli do skupinovej fázy, čo pred štartom sezóny asi nikto nečakal. V odvete sme sa do problémov dostali sami chybami, slabšou obranou a zahadzovaním šancí, ale hráči v kritických chvíľach dodržali to, čo sme si povedali a zvládli sme to. Ja som v postup veril aj v momente, keď sme prehrávali o päť gólov.“

František Zaťko, hráč Sporty: „Súper sa na nás v odvete dobre pripravil a neboli to ľahké chvíle, ale srdiečkom a s podporou skvelého publika sme si postup nenechali vziať.“

Marián Žernovič, brankár Sporty: „Dnes to bolo ako na hojdačke. Na chvíľku sme strácali pôdu pod nohami, ale našťastie sme to zvládli.“

Sporta Hlohovec dosiahla najvýraznejší úspech vo svojej klubovej histórii!
9
Galéria
Foto: Róbert Jakubička
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM