Zuzana Jakubičková Kultúra

Spisovateľka Mila Haugová (69) besedovala v Hlohovci

Najprekladanejšia slovenská poetka Mila Haugová a vydavateľ Koloman Kertész Bagal navštívili v stredu mestskú knižnicu.

Besedu spestrovali tóny hudby v podaní Stana Kamenčíka, Julesa Selnekoviča a Janka Strelca. Celú diskusiu viedla pani riaditeľka knižnice Helena Pekarovičová, ktorá nás spolu s pani Haugovou vniesla do sveta poézie i prózy.

Začiatkom besedy nás pani Haugová vniesla čítaním do svojej zatiaľ jedinej prozaickej knihy Zrkadlo dovnútra. Je to kniha pamätí, na ktorú ju naviedol vydavateľ, pán Kertész Bagala. Ako sama autorka hovorí, je to jej výtvarne, redaktorsky a vydavateľsky najkrajšia kniha. O čom sa vôbec nedá pochybovať, keďže už na prvý pohľad Vás upúta z obálky knihy tvárička štvorročného dievčatka, ktorým je sama pani Haugová.

Život pani Haugovej z jej rozprávania bol veľmi emotívny, smutný ale aj úsmevný. Narodila sa v Budapešti, avšak detstvo prežila vo Vrábľoch, Nitre a Topoľčiankach. V 12-tich rokoch sa presťahovala s rodičmi do Zajačej doliny pri Leviciach. Momentálne žije v Bratislave a na Zajačej doline. Miluje prírodu, zvieratá a svoju rodinu. Ako sama povedala, momentálne nečíta žiadnu knihu, svoj život venuje malej vnučke.

V knihe postupuje v odkrývaní rodinných fotografií a spomienok podľa časovej línie. Popri nej rozvíja veľa ďalších osudov a situácií. Zrkadlo dovnútra nie je iba biografiou autorky. Je to zároveň záznam sprostredkovaných zážitkov na pozadí doby, výpočtom priznaní a vášní. Možno ide často na prvý pohľad o bezvýznamné mihnutia, obed na kúpalisku, pusa od chlapca zo susedstva, vracajúce sa havrany. Avšak bez nich by neboli kompletné.

Na záver besedy nasledovala autogramiáda spojená s predajom kníh.

autor: Alena Lelovičová foto: Jozef Lelovič

hc_beseda
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM