Lenka Fedorová Kultúra

Slávni Hlohovčania: Kniha Zvečnené v kameni a skle je monografiou o známom rodákovi

Život a tvorba akademického maliara, grafika i občasného spisovateľa, hlohovského rodáka Dezidera Castiglione sú témou knihy Zvečnené v kameni a skle.

Ilustračný obrázok k článku Slávni Hlohovčania: Kniha Zvečnené v kameni a skle je monografiou o známom rodákovi
Zdroj: TASR

Dielo autorov Jozefa Urminského a Mariána Kamenčíka a fotografa Erika Knoteka ml. vychádza v knižnej sérii Slávni Hlohovčania, ktorú zastrešuje občianske združenie Ex Libris Ad Personam Hlohovec. Je už deviatym titulom tejto edície, pričom ide o vôbec prvú ucelenejšiu monografiu o tomto umelcovi. Uvedú ju v nedeľu 28. januára.

„Hlohovčan Dezider Castiglione (1924–2005) zrejme nie je až tak veľmi známy širokej verejnosti, no v umeleckých kruhoch sa stalo jeho menom pojmom. Bol totiž priekopníkom výtvarného monumentalizmu v architektúre,“ uviedol Marián Kamenčík. Študoval v rokoch 1945 – 1948 na oddelení kreslenia a maľovania Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Jeho profesormi boli Ján Mudroch, Eugen Lehotský, Gustáv Malý i Jozef Kostka.

Vytvoril vyše štyri desiatky monumentálnych diel, ktoré sa nachádzajú na rôznych verejných priestoroch po celom Slovensku. Ide o nemocnice, polikliniky, študentské domy, obchodné domy, auly univerzít, bazény, vestibuly, fontány a rôzne administratívne a účelové budovy. Sú to najmä sklobetónové vitráže, keramické mozaiky, štrukturálne maľby, kamenné mozaiky, sklomozaiky, fasády.

„Castiglione sa rád do rodného Hlohovca vracal, obdivoval jeho okolitú krajinu posiatu vinohradmi. Na pozvanie vtedajšieho predsedu miestneho poľnohospodárskeho družstva Floriána Kubinského navštívil aj priestory viechy Jašter na Starej hore, kde ho uchvátila jedna z pivníc. Vtedy túto viechu dobre poznali mnohí slovenskí umelci i politici. Očarený prostredím viechy inicioval vtedajší minister poľnohospodárstva Ján Janovic rekonštrukciu tohto objektu a rozhodol o osadení umeleckého diela. Jeho realizátorom nebol nik iný ako Castiglione,“ dodal Kamenčík. Sklomozaiku na Jašteri môžu návštevníci obdivovať doteraz. Okrem toho tam je aj umelcova pamätná tabuľa, ktorú mu dal osadiť majiteľ Pavol Tutura v roku 2015.

Popri výtvarnom umení sa Castiglione venoval aj literatúre a v roku 2002 vydal autobiografický román s názvom Zomrieť v San Franciscu.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM