Webnoviny - Rôzne

Školské jedálne varia lacnú hydinu z dovozu

Väčšina hydinového mäsa, ktoré dostávajú na tanieri školáci v zariadeniach školského stravovania, pochádza zo zahraničia a kvalita tohto mäsa je otázna.

Vyplýva to z prieskumu Únie hydinárov Slovenska, ktorý hydinári uskutočnili v 583 školských jedálňach v Nitrianskom kra­ji.

„Naše zistenia sú horšie, ako boli očakávania. Iba 30 z nich nakupuje hydinové mäso priamo od slovenských výrobcov, čo predstavuje podiel päť percent,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Prieskum hydinári uskutočnili v Nitrianskom kraji, pretože v tomto kraji majú svoje prevádzky dvaja slovenskí spracovatelia hydiny. „Predpokladáme, že v ostatných krajoch je tento podiel ešte nižší,“ povedal Karol Ponesz, generálny riaditeľ spoločnosti Hyza, a.s. Topoľčany.

Hydinári tvrdia, že školské jedálne tým, že uprednostňujú hydinu z dovozu, ponúkajú školákom hydinu od rôznych sprostredkovateľov, veľkoobchodov a obchodných reťazcov, ktorí ponúkajú nekvalitné výrobky, čo preukázali kontroly a rozbory veterinárov. Ponesz uviedol, že mnohé výrobky boli v minulosti dokonca stiahnuté z predaja. Niektoré jedálne si pritom myslia, že nakupujú hydinu od slovenských spracovateľov, ide pritom o prebalenú hydinu, ktorá pochádza zo zahraničia, napríklad z Brazílie, Rumunska či Poľska, a len dovozca je slovenský.

Výzva pre rodičov

Hydinári preto vyzývajú rodičov, aby viac dbali na to, čo jedia ich deti. To, že 30 zariadení školského stravovania sa vie zmestiť do cenových a kvalitatívnych noriem, stanovených ministerstvom školstva, podľa nich svedčí, že jedálne sú schopné kupovať slovenskú hydinu, ktorá je kvalitná. Podľa Molnára je totiž zdravšia a pod kontrolou viac ako zahraničná hydina, u ktorej je približne 60 percent problematických.

Slovenskí spracovatelia dodávajú až 90 percent čerstvého hydinového mäsa, ktoré vedia doviezť do 24 hodín. „Chladená hydina je oveľa kvalitnejšia ako mrazená,“ uviedol Ponesz.

Hydinári tvrdia, že mrazená hydina z dovozu má otázny pôvod, čas porážky a nízka cena, ktoré je lákadlom, musí znamenať aj nízku kvalitu, čo v minulosti preukázali aj výsledky kontrol.

Únia hydinárov Slovenska bude preto zobrazovať na webovej stránke, zoznam školských jedální, ktoré nakupujú slovenské kuracie mäso.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM