Erik Bojničan Rôzne

Silvia (36) je činná v Hlohovci a to naozaj zaujímavo: Z ostrieľanej bojovníčky učiteľka jogy

Silvia Kusá (36) je bývala trénerka aikida, v ktorom získala čierny pás. Okolnosti ju s ním donútili prestať, podarilo sa jej však nájsť rovnako zmysluplnú aktivitu v joge. Tú začala v Hlohovci aj učiť.

Ilustračný obrázok k článku Silvia (36) je činná v Hlohovci a to naozaj zaujímavo: Z ostrieľanej bojovníčky učiteľka jogy
Zdroj: archív Silvia Kusá

Hlohovčanka Silvia Kusá (36) bola kedysi certifikovanou trénerkou aikida, no zdravotné problémy ju s týmto športom donútili prestať. Ako sama vraví, podarilo sa jej nájsť rovnako zmysluplnú aktivitu v Ashtanga joge, ktorú začala v Hlohovci aj učiť na jej hodinách v DoYoga v Centre zdravia a krásy na Fraštackej ulici. Ako sa k joge dostala a taktiež, čo je pri nej najdôležitejšie, nám už prezradila v rozhovore.

Skúsiš nám vysvetliť, čo to vlastne Ashtanga joga je a aký je rozdiel oproti klasickej joge?

Ashtanga joga je veľmi starý, tradičný spôsob cvičenia, ale hlavne učenia jogy. Väčšina druhov jogy, ktoré sú momentálne dostupné sú o cvičení. Človek príde na hodinu, pozerá na učiteľa, opakuje cviky, docvičí a v podstate ide domov. I keď benefit z tohto cvičenia je nepochybný, Ashtanga joga ponúka ešte niečo naviac. Na Ashtanga joge vás učiteľ naučí a vysvetlí jednotlivé pozície. Naučí znamená, že si ich budete vedieť odcvičiť sami doma, na služobnej ceste, na dovolenke v Afrike či Novom Zélande. A bude to vaša joga. Vyznačuje sa individuálnym prístupom ku každému žiakovi. Každý človek na svete je jedinečná bytosť a preto učiteľ učí žiaka spôsobom, ktorý je vhodný a „ušitý presne na jeho mieru“. Na hodine nikto nestojí vpredu a neprecvičuje, ale každý kto príde, sa postaví sa na podložku a začne cvičiť svojim vlastným tempom. Na hodine to na prvý pohľad môže vyzerať ako organizovaný chaos, ale vládne tam harmónia, poriadok a všetci cvičia na vlne vlastného dychu.

Kedy si s Ashtanga jogou začala a ako si sa k nej dostala?

Pred jogou som viac ako dekádu svojho života venovala japonskému bojovému umeniu aikido, som držiteľkou majstrovského stupňa 2. Dan. Trénovala som deti, dospelých a myslela som si, že aikido budem robiť do konca života. Prišlo však ochorenie chrupaviek a tri operácie kolien, teda aikido, ktoré ma do tej chvíle úplne napĺňalo sa už nedali cvičiť. Zrazu nastala v mojom živote jedna veľká čierna diera a ja som hľadala nejakú zmysluplnú aktivitu. Všetko ma smerovalo k joge, v rámci ktorej som vyskúšala rôzne druhy. To čo ma najviac oslovilo bola práve Ashtanga joga, kde všetko dávalo zmysel, všetko malo svoj poriadok, ale hlavne mi jej cvičenie pomohlo dostať kolená do takého stavu, aby ma neboleli. Už po troch mesiacoch pravidelného cvičenia som na vlastnej koži pocítila liečivý účinok jógy a to ma presvedčilo zotrvať pri cvičení. I keď teraz viem, že joga toho ponúka oveľa viac.

Bolo po operácii ťažké začať cvičiť?

Po operácii som síce cvičila s veľkými obmedzeniami, ale pri Ashtanga joge to vôbec nevadí. Na hodinách vám učiteľ vie poradiť, ak máte problémy s kolenami či chrbtom, ako cvičenie robiť tak, aby pomohlo, neublížilo a pomôže vám spraviť správnu modifikáciu pozície. Toto je obrovský rozdiel na hodinách s individuálnym prístupom. Po tretej operácii som začala už na piaty deň cvičiť Pozdrav slnku. A na siedmy deň Pozdrav slnku B, plus tri záverečné pozície. Keď som nastupovala na rehabilitácie, lekárka mi povedala, že takýto stav po operácii ešte nikdy nevidela – nekrívam, to ako zohnem koleno je neuveriteľné a žiaden problém s chrbtom.

Kedy si sa rozhodla, že by si ju chcela učiť?

Nedá sa povedať, že by to bol nejaký presný dátum. Avšak ako som zistila, že joga skutočne pomáha, prišlo mi škoda nechať si to sama pre seba. Keďže som sa v minulosti venovala trénovaniu aikida a mala som skúsenosti s výučbou, prišlo mi fajn, že to môžem zužitkovať, aby aj ostatní ľudia mali možnosť cvičiť a spraviť niečo pre seba.

Pre koho je Ashtanga yoga určená?

Ľudia sa často pýtajú: „To aj ja môžem cvičiť jogu? Je to pre mňa…?“ Mám pre vás odpoveď priamo od zakladateľa Ashtanga jogy Pattabhi Joisa: „Každý môže cvičiť. Mladý človek môže cvičiť. Starý človek môže cvičiť. Veľmi starý človek môže cvičiť. Človek, ktorý je chorý, môže cvičiť. Človek, ktorý nemá silu môže cvičiť. Okrem lenivých ľudí, leniví ľudia nemôžu cvičiť jogu.“

Čo je podľa teba pri cvičení jogy najdôležitejšie?

Veľa ľudí si pod jogou predstaví vychudnutého Inda s nohami za hlavou, prípadne dredatého starca sediaceho v lotose bez pohybu. Ale nie nohy za hlavou robia jogu jogou. Joga je hlavne o dychu. Kto dýcha, ten žije. Náš život začína nádychom a končí výdychom. Ak budeme mať nohy za hlavou a nebudeme správne dýchať, nebude to joga, bude to len cirkus. Ľudia si často myslia, že ak nie sú ohybní, tak joga nie je pre nich. Toto nie je pravda. Na joge je krásne to, že ohybným ľuďom dodá silu a silným ľuďom dodá pružnosť. Jóga vám dá presne to, čo potrebujete. Správnym cvičením a správnym dychom dochádza k zahrievaniu tela a ako vravel Pattabhi Jois: „Teplom sa aj železo zohne“.

Obľubujú ju skôr muži alebo ženy?

Momentálne panuje vo svete trend, že joga je welness pre ženy, čo je škoda. Ono to tak nie je, pôvodne ju cvičili len muži. Ashtanga joga je pomerne fyzicky náročná a cvičí ju veľmi veľa mužov, oveľa viac, ako v iných druhoch jogy. Sú aj hodiny, kde je pomer mužov a žien približne rovnaký. Pomáha však mužom aj ženám rovnako.

Aj u teba na hodinách je podobný pomer?

U mňa zatiaľ prevládajú ženy, ale bola by som rada, ak by prišlo viac mužov. Myslím si, že je to práve predsudkom, že joga je len pre ženy. Nestačí však len prísť a pozerať sa, cvičenie samé je to, čo skutočne presvedčí. Joga sa nedá vidieť, dá sa len cítiť.

Je ťažšie byť v pozícii žiaka alebo učiteľa?

Ja si myslím, že obidve pozície sú veľmi pekné. Aj učiteľ je stále do konca života len žiakom. Je veľmi prirodzený proces, že sa zo žiaka stane učiteľ. U mňa to bolo rovnako aj v aikide, dlho som bola žiakom a keď som si uvedomila, že skúseností mám veľa, chcela som ich odovzdať ďalej. Ako náhle žiak začne učiť, začnú sa mu otvárať nové dimenzie, začne inak premýšľať. Je to niečo úplne iné, ako však hovorím, aj učiteľ je stále žiakom. Stále sa učí a prijíma nové informácie a nie je výnimkou, že aj od svojich žiakov.

Máš nejakú dobrú radu pre tých, čo by ju chceli vyskúšať?

Jedna jediná rada. Príďte a vyskúšajte si ju, nič tým nestratíte. Ako som už povedala, jogu nikdy nebudete vidieť očami, môžete ju len cítiť. Odložte nabok strach, ostýchavosť, predsudky a spravte niečo pre najdôležitejšiu bytosť na svete – pre samého seba.

Učiteľka jogy z Hlohovca Silvia Kusá
6
Galéria
Zdroj: archív Silvia Kusá
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM