Erik Bojničan Rôzne

Sen každého rybára možno nájsť v našom múzeu: Výstava s viac ako 160 exemplármi rýb takmer z celého sveta

Vlastivedné múzeum v Hlohovci ponúka zaujímavú výstavu. Hlohovčania majú príležitosť prezrieť si jednu z najväčších súkromných zbierok preparátov rýb na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Sen každého rybára možno nájsť v našom múzeu: Výstava s viac ako 160 exemplármi rýb takmer z celého sveta
Zdroj: TASR

Výstavu Vlastivedné múzeum v Hlohovci pripravilo v spolupráci s majiteľom a zároveň autorom zbierky Milanom Žiakom, ktorý je uznávaným rybím preparátorom. Na výstave je vyše 160 exemplárov morských a sladkovodných rýb takmer z celého sveta, potrvá do 14. augusta. Kurátorom je Branislav Varga.

Rukami mu prešli tisícky rýb

„Preparovaniu rýb sa venujem viac ako 20 rokov,“ povedal trnavský preparátor. Jeho rukami prešli tisícky kusov, ktoré si rybári chceli ponechať na pamiatku úspešného lovu. Každej z rýb venoval zhruba tri mesiace, kým sa z nej stala trofej vhodná vystavenia.

Preparácie robí podľa vlastnej technológie, ktorá obsahuje 36 základných operácií. Žiak má vo svojej zbierke exempláre, ktoré sám ulovil, ale najmä také, ktoré od rybárov dostal. „To je taký barter, chytia napríklad dva žraloky, jedného preparujem a druhého dostanem namiesto finančnej odmeny za prácu,“ dodal preparátor.

Žraloky, raje či koralové rybky

Podľa jeho slov je preparovanie rýb považované za najnáročnejšiu disciplínu, na Slovensku sa jej venujú asi piati ľudia. On sám si váži prácu Jaroslava Šubiaka z Ivanky pri Dunaji. Žiakovu prácu zase zhodnotil kurátor výstavy.

„Preparáty v prirodzených pózach a s leskom v očiach pôsobia ako živé, akoby len pred chvíľkou zastal čas a ony v okamihu ustrnuli na mieste,“ uviedol Varga. Okrem kapitálnych trofejí domácich rýb zaujmú na výstave akváriové rybky z Amazónie či zástupca najväčších sladkovodných rýb sveta z rodu Arapaima. Medzi morskými rybami nechýbajú žraloky, raje ani koralové rybky.

Preparovanie ako hobby

V Trnave má zbierku vystavenú v dome na Robotníckej ulici, kde si na to prispôsobil priestory. Keď prídu deti z materskej školy či neďalekej základnej školy, rád im otvorí a preparované ryby ukáže. „Preparovanie je moje hobby, myslím si, že lepšie, ako pozerať na televízor,“ dodal Žiak.

Na jeho webovej stránke nájde záujemca o preparáciu radu, ako rybu pripraviť. „Kúpte alebo ulovte rybu čo najmenej poškodenú. Nasleduje konzervácia – do brušnej časti vložíte soľ a celú rybu je taktiež nutné obsypať soľou. Uložte ju do igelitového vreca a do mrazničky, prípadne na čo najchladnejšie miesto. Potom sa spojte s preparátorom,“ napísal Žiak pre záujemcov.

Môže vás zaujímať:

Príjemná prechádzka po vinohradoch zakončená pohárikom dobrého vína: Turistika ako stvorená pre Hlohovčanov!

Nájdete v nej unikátne terasy, jazierko i platanovú lúku: Výnimočná záhrada v Hlohovci odhalí svoje tajomstvá!

Kedy otvorí brány a aké bude vstupné? Dôležité info o kúpalisku v Hlohovci pre novú sezónu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM