Erik Bojničan Rôzne

Šatkujúci rodičia zaplavia ulice Hlohovca: Mamičky, pozrite na aký program sa môžete tešiť!

Rodičia z celého Slovenska budú už tretí rok oslavovať Medzinárodný týždeň nosenia detí. Do neho sa zapojí vyše 32 miest s nabitým programom ako pre deti, tak aj pre dospelých.

Ilustračný obrázok k článku Šatkujúci rodičia zaplavia ulice Hlohovca: Mamičky, pozrite na aký program sa môžete tešiť!
Zdroj: Dnes24.sk

Celoslovenska akcia slávnostne odštartuje v nedeľu 4.10.2015 v Bra­tislave sprievodom nosiacich rodičov Starým mestom a v Košiciach zapojením sa do Medzinárodného maratónu mieru. Ukončí sa v sobotu 10.10.2015 túrou nosiacich rodičov vo Vysokých Tatrách. Medzi týmito termínmi budú zároveň prebiehať aj sprievody v ďalších mestách.

Počas týždňa od 4. do 10. októbra budú mať záujemci možnosť navštíviť workshopy na tému nosenia, podporné skupiny, získať informácie o nosení, naučiť sa rôzne šatkové úväzy, zorientovať sa v širokom výbere nosičov, šatiek a nosičských pomôcok, či vyskúšať aj netradičnejšie aktivity ako napr. tanec s bábätkom v šatke.

Prvá iniciatíva a objavenie tejto medzinárodnej akcie na Slovensku vzniklo vďaka vášnivým nosiacim maminám v Spišskej Novej Vsi. Spojili sa s poradkyňou nosenia zo Serede a spoločnými silami zorganizovali aj u nás. „Veľmi sa tešíme, že sa svetová oslava nosenia detičiek po niekoľkých rokoch fungovania v okolitých krajinách dostala aj k nám na Slovensko a môžeme byť jej súčasťou,“ vysvetľuje celoslovenská koordinátorka, Gabriela Cabanová.

Druhý ročník nabral na vážnosti!

Založila sa celoslovenská Facebook skupina, ktorá združovala organizátorky zo všetkých miest. Nakoniec sa ich nazbieralo 22. Spoločne vystupovali pred médiami, navzájom si koordinovali programy, mali jednotný dizajn, propagačné materiály a zosúladené aktivity.

Hneď po ukončení druhého ročníka vzniklo OZ Nosma, ktoré je združením organizátoriek, aktívnych poradkýň nosenia a ďalších spolupracovníčok. OZ Nosma je registrované ako oficiálny partner IBW (International Babywearing Week) na Slovensku. Druhé nosiace združenie a oficiálny partner OZ Nosma v Bratislave je OZ Chcem nosiť. Jeho predmetom je primárne poradenská činnosť, poskytovanie osobnej podpory pre Bratislavu a okolie a online prostredníctvom rôznych inovatívnych spôsobov aj pre celé Slovensko.

Obe združenia v spolupráci s ďalšími poradkyňami nosenia a dobrovoľníkmi organizujú už v maximálnej jednote a profesionalite súčasný tretí ročník s myšlienkou „Objím svoj svet/ Embrace your world.“

"Motto tohto ročníka krásne vyjadruje podstatu nosenia (pri nosení objímame svoj svet, lebo naše deti ním sú) a významu (objíma/pokrýva celý svet), ale i úžasnú spoluprácu pri tohtoročnej nizácii – dokázalo sa totiž naozaj zjednotiť, spojiť, a teda objať celé Slovensko aj po organizačnej stránke,“ dodáva Gabriela Cabanová.

Akcia aj v našom meste

„K organizovaniu som sa dostala náhodne, asi pred mesiacom a pol vyšiel zoznam zapojených miest a Hlohovec tam klasicky chýbal. Rozbehla sa diskusia, prečo by sme sa nezapojili aj v hc, len zorganizovať to nemal kto. Keďže s organizovaním menších akcií mám skúsenosti, rozhodla som sa, že napriek starostlivosti o dieťa to nejak zvládnem. Oslovila som ďalšie dve nosiace mamičky Janku Bačovú a Máriu Kardošovú a spoločne sme v krátkom čase dali dokopy program, zohnali sponzorov a vybavili potrebne formality. Najprv bolo hlavnou myslienkou zorganizovať sprievod mestom a tak upozorniť na zdravé nosenie, ale postupne sme uvažovali, že pre mamičky je v Hlohovci veľmi málo podujatí, preto sme zaradili aj stretnutie nosiacich rodičov,“ hovorí organizátorka Eva Uhráková.

Účastníci budú mať možnosť zoznámiť sa bližšie s ergonomickým nosením. Pozrieť a vyskúšať rôzne šatky, a nosiče. Máme sľúbenú účasť recenzentky z Babywearing Addicts, ktorá povie čo to o prímesiach, starostlivosti a hlavne prinesie nejaké svoje skvosty. Cena šatky sa môže pohybovať od 30 do 3000 eur.

Program

7.10.2015 – Stretnutie nosiacich rodičov
- 14:00 (miesto bude upresnené podľa počtu prihlásených) -prihlasenie evauhrakova@gmail.com prezentácia vlastných šatiek a nosičov, zdieľanie skúseností.

9.10.2015 – Sprievod nosiacich rodičov mestom
- 16:00 – stretnutie nosiacich rodičov a záujemcov o nosenie pri fontáne na Nám. Sv. Michala.
- 16:15 – pochod mestom a v prípade záujmu ukončenie spoločným posedením.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM