Marcel Mojžiš Krimi

Rómovia o brutálnej bitke: Smrť Andreja (†63) ľutujeme...

Priamo na ulici napadli dôchodcu a tĺkli ho hlava-nehlava. Rómovia Andreja (†63) zmlátili tak brutálne, že ten po útoku upadol do kómy, z ktorej sa už nikdy neprebral. Dvoch mladíkov si však našla spravodlivosť a prvý raz sa tak ukázali pred súdom. T

Obžalobou a vypočutím hlavných aktérov sa začalo dnes na Okresnom súde v Piešťanoch pojednávanie vo veci zločinu podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a zabitia. Obžalovaní sú dvaja mladíci (17 a 24-roční) z Maduníc v okrese Hlohovec.

[color=#ff3300]­[size=14]Raso­vý útok? Veď sme Slováci[/size][/co­lor] V auguste 2011 mali po Cibuľových slávnostiach v obci spolu s ďalšími rómskymi mladíkmi najskôr provokovať, biť sa a vyhrážať sa účastníkom ľudovej slávnosti. V nočných hodinách potom napadli na ulici 63-ročného miestneho občana Jozefa Poláka, spôsobili mu poranenia hlavy, na následky čoho o dva týždne v trnavskej nemocnici zomrel.

[blockquote]Štefan a Peter sú obžalovaní zo spoluúčasti na viacerých skutkoch. Smrť muža obaja dnes pred súdom oľutovali a manželke zosnulého vyjadrili sústrasť. Rasový motív svojho konania na Cibuľových slávnostiach však obaja odmietajú. Na otázku prokurátora obaja odpovedali, že ich farba pleti je biela a sú Slováci a s „bielymi“ sa aj kamarátia. [/blockquote] Podľa výpovedí svedkov v prípravnom konaní mala skupina rómskych mladíkov v amfiteátri potom, ako užila alkohol, slovne napádať okolie stola, pri ktorom na slávnosti sedeli. Traja z nich sa pustili aj do bitky s mužom pri vedľajšom stole a zlomili mu nos. Potom, ako opustili Cibuľové slávnosti, mali spoza plota ešte vykrikovať, aby sa s nimi išiel niekto pobiť na „férovku“, nikto však nešiel.

[color=#ff3300]­[size=14]Preho­vorili o bitke[/size][/co­lor] O priebehu napadnutia Andreja Poláka sa výpovede obžalovaných rozchádzajú. František B. uviedol, že muž bol opitý a ako išli okolo neho, drgol do Františka a ten späť do Andreja, na čo muž spadol, ale vzápätí vstal. Skupina išla ďalej, ale Peter H. sa zrazu mal vrátiť a začať dôchodcu biť. Ten znovu spadol a utŕžil rany do hlavy spojené s krvácaním do mozgu.

[blockquote]Na­padnutého muža nikto zo skupiny nebránil, útok zastavilo až prichádzajúce auto. Mladíci z miesta činu utiekli. Peter H. uviedol, že si pamätá skutok iba do momentu, keď od muža odchádzal spolu s Františkom. To, že sa k obeti vrátil a páchal násilie na nej, má z pamäte vymazané.[/bloc­kquote] Manželka Andreja Poláka na pojednávaní uviedla, že keď ju k mužovi privolali, odvážala ho už rýchla zdravotná pomoc. Podľa nej mladíci stáli za plotom cintorína, všetko sledovali a bavili sa na tom. Odmietla, že by bol jej manžel pod vplyvom alkoholu, pretože vôbec nepil. Zomrel len niekoľko desiatok metrov od svojho domu. VIAC o prípade čítajte [link=http://www­.hlohovec24.sk/clan­ky?extend.131136]TU![­/link]

hlohovec24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM