Zuzana Jakubičková Samospráva

Rebríček transparentnosti miest: Hádajte, na akom mieste skončil Hlohovec!

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) zostavila rebríček transparentnosti stovky najväčších slovenských miest. Na akom mieste sa umiestnila hlohovecká samospráva?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček transparentnosti miest: Hádajte, na akom mieste skončil Hlohovec!
Foto: Zuzana Jakubičková

Rebríček transparentnosti hodnotil mestá v 11 oblastiach. Až polovicu konečného skóre tvorilo hodnotenie kvality informácií na mestských webových stránkach. Ďalších 40 percent odpovede žiadosti o informácie pod menom Transparency, ale aj bežného občana. Zvyšok tvorili verejné dáta.

Najtransparen­tnejšou samosprávou na Slovensku pre rok 2012 je Šaľa s výsledným hodnotením 83%. Na druhom mieste sa umiestnil Martin (77%), tretia skončila Rožňava (74%). Naopak, najhoršie hodnotením mestom v rebríčku je Vranov nad Topľou, ktorého konečný výsledok je len 29%.

A čo Hlohovec…

Hlohovecká samospráva sa umiestnila pri konci rebríčka transparentnosti, na 83. mieste s výsledným hodnotením 41%. V roku 2010 to bolo 30% a 88. miesto.

Najlepšie hodnotenou oblasťou transparentnosti hlohoveckej samosprávy boli Rozpočet so stopercentným hodnotením. Dobré hodnotenie dostal Hlohovec aj v oblastiach Územné plánovanie a stavebný úrad (80%) a Obecné podniky a investície ( 75%).

Naopak, transparentnosť samosprávy bola najhoršie hodnotená v oblastiach Predaj a prenájom majetku, Personálna politika (zhodne 0%), Etika a konflikt záujmov (3%) a Byty a sociálne zariadenia (15%).

Zdroj: TIS

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM