Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Nezrovnalosti pri sporení v 2. pilieri si overte v Sociálnej poisťovni

Dostali ste výpis s informáciou o nasporených prostriedkoch na vašom osobnom účte a niečo sa vám nezdá? Určite to nenechajte len tak.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Nezrovnalosti pri sporení v 2. pilieri si overte v Sociálnej poisťovni
Zdroj: TASR

Občania, ktorí nájdu nezrovnalosti vo výpisoch, ktoré im v súčasnosti posielajú dôchodkové správcovské spoločnosti spolu s informáciou o nasporených prostriedkoch, majú možnosť overiť si priamo v Sociálnej poisťovni dôvod nepostupovania príspevkov poisťovne na ich osobný účet. Kontaktovať môžu informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne telefonicky alebo e-mailom.

Najčastejšie dôvody

„Najčastejším dôvodom nepostupovania príspevkov je nesplnenie si oznamovacích povinností v minulosti. Najpočetnejšou skupinou, ktorej sa to týka, sú mamičky, ktoré sa ako poistenci štátu neskoro odhlásili v Sociálnej poisťovni z dôchodkového poistenia z dôvodu starostlivosti o dieťa, napríklad pri nástupe do zamestnania. Tak sa stalo, že im určitý čas Sociálna poisťovňa neoprávnene postupovala príspevky aj ako poistencovi štátu aj ako zamestnancovi. Po zistení tejto skutočnosti im postupovanie príspevkov do 2. piliera pozastavila, a to až dovtedy, kým príspevky postúpené sporiteľkám navyše Sociálna poisťovňa nezúčtuje,“ vysvetľuje Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Stávať by sa to už nemalo

Podľa jeho slov by v budúcnosti k podobným nezrovnalostiam dochádzať nemalo, keďže od 1. 1. 2018 platí, že v uvedených situáciách odhlasuje mamičky z dôchodkového poistenia automaticky Sociálna poisťovňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM