Rastislav Búgel Rôzne

Psí život psíčkarov v Hlohovci

Mesto sa rozhodlo tvrdšie sankcionovať majiteľov psov. Sľubuje si od toho menší počet útokov na ľudí a čistejšie verejné priestranstvá.

K 12. septembru 2011 bolo v meste Hlohovec evidovaných viac ako 2160 psov. Pri tomto počte teda pripadá 1 pes na 10 obyvateľov. V poslednom období sa začali množiť sťažnosti obyvateľov mesta a v rovnakej miere aj výjadzy mestkej polície k priestupkom týkajúcich sa psov a ich majiteľov. Ľudia sa najmä sťažujú na psie výkaly doslova na „každom rohu“ a útoky agresívnych plemien na chodcov. Počas tvorby reportáže sme zaznamenali najväčší pohyb psov v zámockom parku a okolí bytoviek. Medzi ľuďmi sa rýchlo šíria historky o napadnutiach či arogancii psíčkarov ktorí sa neštítia ani venčenia psov na cintorínoch, či iných pohoršujúcich miestach. Najčastejšie vraj „previnilci“ nechajú vyšpiniť psíka na verejnom priestranstve, pričom exkrementy neodpracú. Psíčkari sú však proti. Podľa nich by malo mesto rozmiestniť viac smetných nádob na psie výkaly, nakoľko pociťujú ich nedostatok. Majitelia psov by vraj zbierali, ale vyhodiť to nemajú kam. Mesto však našlo riešenie. Psíčkari môžu „kôpky“ po svojich psíkovh vyhadzovať do nádob komunálneho odpadu. O vyriešenie tohto dlho trvajúceho problému sa už mesto usiluje dlhšiu dobu. Ján Dlhopolček exprimátor mesta Hlohovec dal na Dilongovej ulici pred štyrmi rokmi vybudovať výbeh pre psov. Ten sa však dodnes využíva iba sporadicky, pričom mesto vyčlenilo na jeho údržbu 200 € mesačne. Všetky predchádzajúce kroky sa prejavili ako neúčinné a tak mesto prijalo nové VZN. Proces schvaľovania výsledný dokument viackrát pozmenil. Zásluhu na zmenách má najmä veterinárny lekár v koži poslanca oliver Pestún. Z nariadenia tak vypadla povinnosť označenia brány pri rodinnom dome ceduľou s nápisom „POZOR PES“ a rovnako bolo odstránené nariadenie ktoré predpisovalo nasadenie náhubku psom na verejných priestranstvách. Teraz musia mať náhubok iba zvieratá, ktoré sa v minulosti preukázali ako agresívne. V zastavaných oblastiach musí mať majiteľ psa pod kontrolou, takže sa netoleruje jeho voľný pohyb bez vôdzky. Preukázateľné znečistenie verejných plôch môže majiteľa stáť po novom až 65 eur, jeho peňaženka sa odľahčí o ďalších 33 € pokiaľ sa nepreukáže vreckom na exkrementy. Všeobecne záväzné nariadenie o podmienkach držania psov na území mesta Hlohovec nadobudne platnosť 28.septembra 2011.

Sankcie: Pokuta do 33 eur: Priestupku sa dopustí ten, kto vedie psa, ak ho opustí na verejnom priestranstve, uviaže o strom alebo inú drevinu, ktorá je súčasťou parkovej zelene mesta, nepreukáže, že má pri sebe sáčok alebo inú pomôcku na likvidáciu výkalov, poruší zákaz vstupu alebo iný zákaz či povinnosť uvedenú vo VZN.

Pokuta do 65 eur: Priestupku sa dopustí ten, kto vedie psa, ak nepreukáže jeho totožnosť evidenčnou známkou, nerešpektuje zákaz vstupu a voľného pohybu a bezprostredne neodstráni výkaly, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo.

Pokuta do 165 eur: Priestupku sa dopustí majiteľ, ak neprihlási psa, neoznámi zmenu údajov do 30 dní alebo stratu známky, umožní, aby psa viedla nespôsobilá osoba, neoznámi, že pes bezdôvodne pohrýzol človeka a dopustí jeho voľný pohyb na nepovolených priestranstvách. Ak ten kto vedie psa neohlási, že bezdôvodne pohrýzol človeka. Taktiež, ak nezabráni útoku, ako aj v prípade, že osobe, ktorú pes bezdôvodne pohrýzol neposkytne svoje osobné údaje, príp. meno a adresu držiteľa psa.

Psí život psíčkarov v Hlohovci
1
Galéria
Psi_zivor_HC
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM