Rôzne

Problémom užívateľov internetu je bezpečnosť: Hrozba napadnutia číha na každého

Počet ľudí pripojených na internet ustavične narastá. Užívatelia však často nemyslia na poriadne zabezpečenie.

Ilustračný obrázok k článku Problémom užívateľov internetu je bezpečnosť: Hrozba napadnutia číha na každého
Zdroj: TASR

Internet sa stal pevnou súčasťou životov ľudí. V online svete trávia stále viac času a postupne si v ňom vytvárajú vlastné virtuálne identity. Neobmedzený prístup na internet má však aj svoje tienisté stránky. Uviedol to Dragan Martinovic, zo spoločnosti zaoberajúcou sa počítačovou bezpečnosťou.

Veľké útoky po celom svete

Podľa jeho slov, prostredie kybernetických hrozieb sa neustále vyvíja. Kyberzločinci sa nezastavia pred ničím, len aby sa dostali k svojmu cieľu. V uplynulých mesiacoch sa uskutočnilo niekoľko masívnych útokov, ktoré ohrozili organizácie po celom svete, narušili chod spoločnosti v kritických odvetviach a zmocnili sa citlivých údajov miliónov používateľov. V ohrození nie sú len veľkí hráči, cieľom môže byť aj malá firma, inteligentná domácnosť či bežný používateľ internetu. Je preto nevyhnutné myslieť v prvom rade na bezpečnosť a správať sa zodpovedne aj v online prostredí, aby si ľudia ochránili aj svoje virtuálne životy.

Podľa prieskumu Slovakia online 2015 uskutočneného agentúrou Median SK, ktorá skúmala digitálny život viac ako 3 miliónov Slovákov, podiel online komunity na Slovensku sa zdvojnásobil za posledných 10 rokov. Slováci strávia v priemere takmer 3 hodiny denne online, pričom toto číslo naďalej rastie.

Pri klávesnici strácame zábrany

„Či si to uvedomujeme alebo nie, náš život sa dnes odohráva akoby v dvoch paralelných svetoch, a to skutočnom a virtuálnom. Zatiaľ čo v tom skutočnom sa správame pomerne zodpovedne, v tom virtuálnom sa často bezdôvodne vystavujeme rizikám, ktoré však môžu negatívne ovplyvniť naše skutočné životy,“ povedal Marek Madro, riaditeľ a psychológ z internetovej poradne pre mladých Ipčko.sk. Ako zdôraznil, offline a online prostredia sú dnes čoraz viac prepojené a je len veľmi ťažké definovať, kde sú hranice.

V online prostredí sa človek cíti uvoľnenejšie, stráca zábrany, za monitorom počítača sa cíti bezpečnejšie. „Nikto nás nevidí a nepočuje. Práve preto sme o čosi menej obozretní a často popúšťame zo svojich noriem a pravidiel správania sa. Máme pocit, že to všetko je len hra, ktorá sa skončí vypnutím počítača. Vzniká tak mylná predstava, že naše správanie v online nie je skutočné a nepredstavuje pre nás riziko,“ zdôraznil Madro.

Podľa neho opak je však pravdou. Aj v online svete stoja na druhej strane skutoční ľudia, ktorí si vytvárajú skutočné obrazy o nás a našom správaní. Rovnako skutočné sú aj riziká, ktorým ľudia svoje správanie vo virtuálnom svete vystavujú.

Tretina užívateľov nepoužíva dostatočné zabezpečenie

Rastúca konektivita so sebou nesie aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. V prvom rade ide najmä o ľahostajnosť zo strany používateľov voči dodržiavaniu aspoň základných bezpečnostných pravidiel. Z indexu Kaspersky Cyber security Index vyplýva, že viac ako tretina používateľov (39 %) nemá svoje zariadenia chránené pred kybernetickými hrozbami ako malvér, finančné podvody, hacknutie zariadenia za účelom získania prístupu k citlivým údajom a podobne.

Ak sa vezme do úvahy, že v súčasnosti sa vo svete používa viac ako 6 miliárd pripojených zariadení (smart zariadení), je táto skutočnosť ešte hrozivejšia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM