Rastislav Búgel Krimi

Pred 20 rokmi sa odohral leopoldovský masaker

V stredu 23. novembra uplynie 20 rokov od tragických udalostí vo väznici v Leopoldove, počas ktorých skupina väzňov na úteku zavraždila piatich dozorcov a jedného väzňa.

Tragédia sa začala tým, že skupina väzňov – Ondrej Harvan, Dalibor Bajger, Tibor Polgári, Vladimír Duda, Miloš Uriga, Bartolomej Botoš a Václav Fedák sa dohovorila na úteku. Vyšetrovanie neskôr preukázalo, že útek plánovali od októbra 1991 a boli odhodlaní ujsť za každú cenu. Životmi za to zaplatili dozorcovia František Sloboda, Marián Zenner, Igor Jošt, Milan Černý a Milan Galbavý.
TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v Leopoldove a súdneho sporu s chytenými väzňami.

23. novembra 1991 – Po skončení sčítania väzňov Tibor Polgári požiadal dozorcu Františka Svobodu, aby mu otvoril mrežu, pretože chce do schránky hodiť list. Keď tak dozorca urobil, Polgári ho napadol. Vzápätí sa k nemu pridal Miloš Uriga, ktorý ho niekoľkokrát bodol nožom. Svoboda na mieste zomrel. Väzni sa presunuli do kancelárie, kde spútali a brutálne zbili štyroch dozorcov. Obliekli si ich uniformy, odcudzili dva samopaly a štyri pištole a dostali sa až k bránam väznice. Tam na mieste usmrtili štyroch strážcov a ďalším dvom spôsobili ťažké zranenia. Posledného – Jozefa Snopeka – zobrali so sebou ako rukojemníka. Spolu s ním sa ešte vrátili do oddielu, aby vyslobodili posledného komplica. Polgári ešte zastrelil väzňa, ktorého – podľa vlastného tvrdenia – nemal rád. Počas úteku kradli kriminálnici autá, na ktorých chceli podľa plánu utiecť cez Poľsko loďou do Austrálie.

23. – 24. novembra 1991 – V rozsiahlej policajnej akcii utečencov z väznice v Leopoldove pochytali.

2. februára 1993 – Krajský súd v Bratislave vyniesol rozsudky nad aktérmi úteku a masovej vraždy v Leopoldove. Na doživotný trest odsúdil Ondreja Harvana, Tibora Polgáriho a Miloša Urigu. Na 13 rokov bol odsúdený Vladimír Duda, na 15 rokov Dalibor Bajger a Václav Fedák a na 18 rokov Bartolomej Botoš.

29. mája 1993 – V cele sa obesil jeden z odsúdených väzňov Ondrej Harvan.

4. marec 1994 – Najvyšší súd SR potvrdil doživotné tresty odňatia slobody pre aktérov vražedných útokov na dozorcov vo väznici v Leopoldove.

23. júna 2009 – Brány ružomberskej väznice opustil Václav Fedák, prvý zo siedmich väzňov odsúdených za krvavý masaker dozorcov a útek z Leopoldova.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM