Tlačové správy

Pozor na porušenie zákona: Snežienky či medvedí cesnak sa nemôžu zbierať všade

Zber kvetov v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany je zakázaný, pripomína Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Tým, ktorí zákaz porušia, hrozí napríklad pri snežienkach pokuta až do výšky 3300 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na porušenie zákona: Snežienky či medvedí cesnak sa nemôžu zbierať všade
Zdroj: TASR

„Každý, kto má záujem zbierať pre osobnú potrebu jarné kvety, by sa mal vopred informovať a ubezpečiť, na akom území tak chce urobiť a či je tam takáto činnosť dovolená,“ pripomína hovorca MŽP Tomáš Ferenčák. Chránené územia s tretím až piatym stupňom ochrany sú najmä národné parky a prírodné rezervácie, ktoré bývajú primerane označené.

Kde môžeme trhať rastliny?

„V iných oblastiach do tretieho stupňa ochrany – teda v záhradách, lúkach, lesoch alebo hájoch, sa kvety snežienok trhať smú. Podobne je to aj s prvosienkou jarnou či cesnakom medvedím,“ vysvetľuje Ferenčák. Zber jarných kvetov v týchto územiach však stále patrí pod všeobecnú ochranu rastlín a živočíchov.

Zberači by si teda mali dávať pozor, aby neohrozili alebo nepoškodili rastliny vo voľnej prírode ani v prvom a druhom stupni územnej ochrany. Mali by sa preto vyhnúť veľkému zberu. „Aby sa z jarných kvetov, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj snežienka jarná, mohli tešiť aj ďalší ľudia,“ zdôvodňuje Ferenčák.

Dôležité informácie

Aktuálny zoznam chránených rastlín, ako aj živočíchov sa dá nájsť na právnom a informačnom portáli Slov-Lex pod číslom 579/2008. Vymenúva všetky druhy vrátane spoločenskej hodnoty. „Čo je, laicky povedané, výška pokuty, ktorú by dotyčná osoba musela zaplatiť, ak by sa u nej našla,“ vysvetľuje Ferenčák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM