Monika Földešiová Rôzne

Povianočné besnenie

V posledných dňoch je mesto plné nervóznych vodičov, ktorí sa ponáhľajú chytiť „fleka“ na parkovanie pred nákupným centrom, a je jedno akým. Medzisviatkové výpredaje zmobilizovali takmer celé mesto a zabezpečili si tak kvalitný biznis.

Že vianočné sviatky by mali byť pokojné, neplatí už pre súčasnú hektickú dobu, kedy sa každý stále niekam ponáhľa a žije v strese. Česť výnimkám. A už vôbec to nie je prípad 27. decembra, kedy každoročne vypukne veľká nákupno-výpredajová mánia. Tá trvá nanajvýš niekoľko dní, do vypredania zásob. Najviac sa ľudia „trhajú“ o oblečenie, hračky, elektroniku, niektorí už myslia aj na budúci rok a vykupujú vianočnú dekoráciu. Nižšia cena tovarov je cítiteľná aj v potravinovom sektore, stačí si pozrieť jeden z otravných reklamných brejkov počas Sultána. Priznajte, koľkí z vás sa išli „prejsť“ do nejakého nákupného centra? A koľkých z vás nápis ZĽAVY alebo veľká 70-tka so znakom percenta nechali chladnými? Aj v najväčšom nitrianskom centre pocítili nárast predajnosti, údajne až o 60–70%, závisiac od prevádzky. Ľudia sú skutočne blázni do zliav. Ale pokiaľ to nie je v štádiu bitiek a incidentov ako naposledy v Amerike, kde počas výpredajových nákupov jeden prebodol druhého, tak môžeme byť ešte radi, že naším najväčším problémom je, kde zaparkovať v preplnenom nákupnom centre. Tí z nás, ktorí sa chcú vynúť davovej psychóze, zvolia pohodlnejšiu variantu – internet. Výpredaje sa udomácnili aj v tomto sektore, záujem je zväčša o malé elektrospotrebiče, nájsť tam však môžete výrobky i služby od výmyslu sveta, na rozdiel od kamenného obchodu je všetko na jednom mieste. Pre lenivcov raj na zemi.

Na výpredajoch nie je v konečnom dôsledku nič zlé, zľavy a výhody sú predsa od toho, aby sa využívali. Všetko však s mierou a rozumom. Ako si zdravý rozum ponechať a bezhlavo sa nepoddať nákupnej horúčke, radia na stránke Webnovín:

**1) Vopred si stanovte finančný rozpočet, do ktorého sa chcete či musíte zmestiť. Dodržte ho.

  1. Odhliadnuc od lákavej ceny, kúpte si len to, čo naozaj potrebujete, alebo čo vám padne do oka na prvý pohľad.
  2. Kúpte si veci, ktoré si inak, za plnú cenu, nemôžete (alebo nechcete) dovoliť.
  3. Ak vám niečo nesedí už pri skúšaní v obchode, nebude vám to sedieť o nič lepšie ani doma. Na výhovorky typu „to je iba zlé svetlo v kabínke“ rýchlo zabudnite. Nikdy si nekupujte niečo, čo je vám malé. „Motivačné“ plavky, nohavice či blúzky len zaberú miesto v skrini a budú vám neustále pripomínať, že do nich nemáte postavu.
  4. Vyhnite sa nákupu nudnej klasiky, ako sú kabáty, čierne nohavice do práce a podobne. Tá sa najlepšie nakupuje v iný, ako vianočný, čas.
  5. Stráňte sa čohokoľvek, čo je nahádzané v košoch alebo na kopách. Tí, čo to tam nahádzali zjavne vedia, prečo tak urobili.
  6. Vyhliadnite si dopredu, čo by ste chceli a svoju nákupnú energiu sústreďte v prvom rade na to.
  7. Nekupujte bezhlavo všetko, čo vidíte len preto, že je na tom visačka ZĽAVA.
  8. Ak nemáte nákupnú sebadisciplínu, vezmite so sebou niekoho ďalšieho, o kom viete, že vám pravdivo poradí.
  9. Vždy sa uistite o možnosti reklamácie. Okrem konečného výpredaja by malo byť všetko, hoci i zlacnené, možné reklamovať. **

[link=http://www­.webnoviny.sk/li­festyle/10-rad-ako-nakupovat-vo-vypredajoch/443986-clanok.html?from=t­op_articles]link k článku[/link]

vypredaje
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM