Rastislav Búgel Rôzne

Potravinovú pomoc dostalo 214.000 odkázaných ľudí

otravinovú pomoc Európskej únie vo forme múky a cestovín dostalo doteraz v SR podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Zsolta Simona (Most-Híd) približne 214.000 sociálne odkázaných osôb, hoci sa predpokladalo, že z celk

„Pozitívne je, že do konca októbra tohto roka bola rozdaná pomoc pre 214.000 ľudí. Objemovo to predstavuje 8568 ton. V novembri 2011 sa dodá ďalších 1900 ton. Problém je však v tom, že dnes je podpísaná zmluva s dodávateľom, ktorý ju má splniť do konca tohto mesiaca. My chceme síce pre distribúciu pomoci vytvárať ďalší priestor, ale vidíme, že charitatívne organizácie na Slovensku na toto jednoznačne neboli pripravené,“ informoval dnes Simon.
Ako príklad ich nepripravenosti uviedol, že charitatívne organizácie na mesiac november 2011 požadovali dodávku 2952 ton múky a cestovín. „Do dnešného dňa však požiadavku upravili, znížili na 1900 ton. Dodávateľovi tak zostáva ešte približne 9000 ton pomoci, ktorú je problém rozdať,“ priblížil.
Pripomenul zároveň, že pri distribúcii potravinovej pomoci sa objavovali problémy s charitatívnymi organizáciami už počas tohto leta. MPRV SR už od konca augusta 2011 pracuje na tom, aby sa lehota na rozdávanie múky a cestovín predĺžila. „Definitívny verdikt o predĺžení lehoty by však mal padnúť na riadiacom výbore v Bruseli vo štvrtok (10. 11.) tento týždeň. Na základe toho by sme mohli rozdávať múku a cestoviny odkázaným osobám aj v mesiacoch december, január a február,“ spresnil šéf MPRV SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM