Erik Bojničan Samospráva

Poslanci zrušili stavebnú uzáveru na Vlčie hory: Majú iný spôsob ako zabrániť rozšíreniu skládky

Mestský poslanci na ostatnom zastupiteľstve rozhodli, že mesto Hlohovec už nepotrebuje mať stavebnú uzáveru na lokalitu odpadového hospodárstva Vlčie hory. Toto opatrenie malo slúžiť na obmedzenie rozširovania skládky.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci zrušili stavebnú uzáveru na Vlčie hory: Majú iný spôsob ako zabrániť rozšíreniu skládky
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci rozhodli, že mesto Hlohovec už nepotrebuje mať stavebnú uzáveru na lokalitu odpadového hospodárstva Vlčie hory. Týmto opatrením sa podľa viceprimátora Miloslava Drgoňa snažila samospráva obmedziť rozširovanie a zvyšovanie skladovacích kapacít v tomto areáli, o ktoré prevádzkovateľ Plastic People, s.r.o., Bratislava už dlhšie žiada. Plastic People prevádzkuje Vlčie hory od roku 2006, areál zahŕňa dve skládky nebezpečného odpadu, skládku inertného odpadu a skládku nie nebezpečného odpadu.

Prípadné rozšírenie podľa Drgoňa vyvolalo veľkú dávku nevôle v časti obyvateľstva, ktoré žilo v priľahlých častiach ovplyvňovaných touto skládkou.

Samospráva v roku 2013 začala a teraz je už ukončený proces zmien v územnom pláne, kde sú zahrnuté aj podmienky pre odpadové hospodárstvo. V areáli Vlčích hôr sú v rámci nich určené maximálne geodetické výšky na ukladanie odpadu a v rámci areálu sa obmedzuje skládkovanie len do jestvujúcich kaziet a nepovoľuje sa výstavba nových. Poslanci Hlohovca včera na svojom rokovaní na základe existencie zmien v územnom pláne stavebnú uzáveru zrušili.

Podľa portálu hcskladka.sk, ktorý sa problematike dlhodobo venuje, na skládke veľmi často, najmä v uplynulých rokoch, horelo, len v rokoch 2009 – 2012 zasahovali hasiči viac ako 40-krát.

Prevádzkovateľ žiadal o jej rozšírenie o 260.000 m3, vrátane 21.000 m3 nebezpečného odpadu, hoci pôvodná kapacita skládky by mala vystačiť pre potreby Hlohovca do roku 2042.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM