Erik Bojničan Samospráva

Poslanci dali zelenú investorovi, takto má vyzerať hlohovecký zámok: Zálusk si robia aj na nemeckých dôchodcov

Na ostatnom mestskom parlamente prišli záujemcovia o zámok predstaviť štúdiu realizovateľnosti zámeru jeho obnovy. Aké sú plány?

Ilustračný obrázok k článku Poslanci dali zelenú investorovi, takto má vyzerať hlohovecký zámok: Zálusk si robia aj na nemeckých dôchodcov
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Po niekoľkých neúspešných pokusoch priniesol víziu zásadnej rekonštrukcie nášho zámku nový investor. So štúdiou obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky zoznámil poslancov mesta.

O kúpu zámku s priľahlými nehnuteľnosťami má záujem spoločnosť TTBN so sídlom Bratislave. Architektonická kancelária Urbanis zo Starej Ľubovne pripravila pre ňu štúdiu, v ktorej je zahrnutý hlavný zámer – úplná rekonštrukcia zámockej budovy, obnova koniarne, jazdiarne, parku i empírového divadla. Počíta sa s nákladom najmenej 20 miliónov eur, ktoré chce spoločnosť, podľa slov konateľky Iriny Uherčíkovej, získať z vlastných zdrojov a z bankového úveru.

Cieľom je, ako sa uvádza v zámere obnovy, zachrániť historicko-kultúrne dedičstvo zámku a rozšíriť ponuku kvalitných a originálnych hotelových služieb.

Celková podlažná plocha zámku je 6025 m2, obstavaný priestor má 14.000 m2. Okrem ubytovacích kapacít chce investor poskytnúť priestor aj pre výstavnú sieň Vlastivedného múzea, pristavať wellness a reštauráciu.

Používať a zveľaďovať chce investor podľa Uherčíkovej celý zámocký areál s tým, že všetky priestory naďalej zostanú otvorené pre Hlohovčanov, a to vrátane parku, Empírového divadla či amfiteátra. Záujem je priviesť hotelovú klientelu zo Slovenska a najmä zahraničia, pričom zaujímavou skupinou pre investora sú aj seniori, napr. z Nemecka.

Monumentálny objekt, obklopený rozsiahlym parkom s francúzskymi terasami a vzácnymi drevinami, je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca. Majiteľom zámku je mesto Hlohovec, ktoré sa už viac ako dve desaťročia snaží nájsť nového vlastníka. Zámok bol do roku 1945 obývaný rodom Erdödy, potom mal v ňom sídlo Reedukačný ústav a v posledných rokoch je opustený a takmer v havarijnom stave.

V tomto roku mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo z rozpočtu 200.000 eur na opravu strechy a 1200 eur na prípravu projektovej dokumentácie na celkovú rekonštrukciu. Chcelo sa totiž uchádzať o prostriedky na obnovu, ak bude zverejnená vhodná výzva. Na zámku už nejaký čas pôsobí občianske združenie Zámok Hlohovec, ktoré sa podľa vlastných možností snaží o vyčistenie priestorov, oživilo záujem Hlohovčanov o túto pamiatku a prinieslo aj viacero zaujímavých aktivít ako Vianoce na zámku a podobne.

Všetkým aktivistom Uherčíková na otázky uviedla, že i naďalej počítajú s ich akciami, ktoré zámok ešte viac zatraktívnia. Výhrady k umiestneniu expozície múzea mal jeho riaditeľ Jozef Urminský, ktorý kritizoval malú výmeru – 450 m2 a rovnako aj umiestnenie v bývalej zámockej kuchyni.

Poslanci na zasadnutí, ktoré sa konalo 17. septembra, prijali v závere uznesenie, ktorým zobrali na vedomie štúdiu zrealizovateľnosti obnovy zámku v Hlohovci, čím dali záujemcovi o jeho kúpu zelenú, aby pokračoval v rokovaniach s bankovým domom.

Podľa Uherčíkovej ak budú úspešní pri získaní úveru, mohli by s prípravnými prácami začať už tento rok alebo začiatkom budúceho. O prípadnom predaji a cene nehnuteľnosti rozhodne zastupiteľstvo. Mesto však musí zámok najskôr v zmysle platnej legislatívy ponúknuť na odkúpenie štátu.

Spoločnosť TTBN bola podľa konateľky založená v roku 2003 v Rusku, pobočku má na Slovensku, v Kanade a v Čechách. Pre realizáciu obnovy zámku má záujem založiť dcérsku spoločnosť, v názve ktorej by figurovala niektorá z podôb historického názvu Hlohovca – Galguz, Galgoc, Galgociensis.

Čítajte tiež:

VIZUALIZÁCIE vnútri: Takto podľa nádejného investora môže vraj vyzerať náš zámok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM