Erik Bojničan Samospráva

Poplatok za rozvoj? Hlohovec zvažuje, či ho zavedie

Mestá a obce si budú môcť ovplyvniť príjmy do mestskej kasy. Môžu tak spraviť cez miestny poplatok za rozvoj. Hlohovec jeho zavedenie zvažuje.

Ilustračný obrázok k článku Poplatok za rozvoj? Hlohovec zvažuje, či ho zavedie
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Od nového roka budú môcť mestá a obce prostredníctvom novozavedeného miestneho poplatku za rozvoj ovplyvniť príjmy do mestskej kasy. Samosprávam má pomôcť pri budovaní sociálnej a technickej infraštruktúry potrebnej na stavebný rozvoj a zároveň má brániť korupcii.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár uviedol, že mesto zatiaľ zvažuje, či poplatok za rozvoj zavedie a ak, tak v akej výške. Podľa neho to má dva rozmery.

„Na jednej strane ďalší príjem posilní nezávislosť miest, ktoré majú veľmi nízky podiel z tých daní, ktoré vyberú. A zároveň je to oveľa transparentnejší nástroj pre potenciálnych investorov,“ uviedol primátor Hlohovca. Kritizoval ale skutočnosť, že v parlamente si investori vylobovali do zákona poplatky pre rodinné domy až nad rozlohu 150 m2 úžitkovej plochy, pričom pri bytoch to platí aj pre malometrážne garsónky.

Poplatok za rozvoj môže obec dobrovoľne zaviesť vlastným všeobecným záväzným nariadením. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM