Rôzne

Polícia radí: Ako bezpečne jazdiť na cyklistickom chodníku?

Jar je tu a spolu s ňou do ulíc vyráža množstvo cyklistov. Cyklistické chodníky postupne pribúdajú po celom Slovensku. Tým najdôležitejším je však bezpečná jazda.

Ilustračný obrázok k článku Polícia radí: Ako bezpečne jazdiť na cyklistickom chodníku?
Zdroj: TASR

Polícia na svojej stránke na najväčšej sociálnej sieti zverejnila rady, ktoré sú určené všetkým milovníkom cyklistiky. Aktuálne informácie sa zameriavajú na pravidlá jazdy na cyklistickom chodníku. Poznáte všetky zásady bezpečnej jazdy?

Nikdy netreba zabúdať, že jazdiť po cyklistickom chodníku môžeme jedine vpravo. Vyrazili ste na jazdu vo dvojici a chceli by ste si poštebodať? Na cyklochodníku môžu ísť vedľa seba najviac dvaja cyklisti, ak tým samozrejme neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky.

“Ak je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov príslušnou dopravnou značkou cyklista nesmie ohroziť chodca,“ upozorňujú muži zákona.

Bežne sa stáva, že cyklochodníky a chodníky pre peších majú oddelené pruhy. V takomto prípade sú chodci a cyklisti povinní použiť len ten pruh, ktorý je pre nich určený. “To neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, odbočovaní, otáčaní, pri vchádzaní na cestičku pre chodcov a cyklistov a vychádzaní z nej, pričom sa nesmú vzájomne ohroziť,“ dodáva polícia.

Pokiaľ sa chystáte vysadnúť na bicykel za zníženej viditeľnosti, nezabudnite si nasadiť reflexné prvky či reflexný bezpečnostný odev. Okrem toho, že je to povinné, môže to ochrániť nielen vás, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. “Mimo obce musí mať cyklista na hlave ochrannú prilbu a dieťa do 15 rokov aj v obci,“ upozorňuje polícia na dôležitú povinnosť.

Vyrážate na výlet bicyklom spolu s dieťaťom? Nezabúdajte, že drobca treba mať vždy pred sebou. Iba tak môžete jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. “Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené – prilbou, chráničmi na končatiny, reflexnými prvkami na odeve,“ dodávajú na záver muži zákona.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM