Rôzne

Pocta pre borovicu z Hlohovca: Strieborná priečka v ankete Strom roka

Medzi desiatkami stromov, ktoré sa uchádzali o titul sa nestratila. Borovica lesná zo Zámockej záhrady zaujala v celoslovenskej ankete Strom roka.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre borovicu z Hlohovca: Strieborná priečka v ankete Strom roka
3
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec

Už sú známe výsledky ankety Strom roka 2017. Spomedzi dvanásť finalistov z celého Slovenska sa naša borovica lesná zo Zámockej záhrady umiestnila na skvelom 2. mieste. Patrí jej tak ošetrenie v hodnote 300 eur a dendrologický posudok a navyše získala aj mimoriadnu cenu.

Do 15. ročníka celoslovenskej súťaže bolo tento rok prihlásených 42 stromov, z ktorých odborná komisia vybrala dvanásť finalistov. S počtom hlasov 2 471 sa borovica lesná umiestila na striebornej priečke. Ocenená borovica je jedným z mála zachovaných ihličnanov a zároveň najstarším ihličnanom v Zámockej záhrade. O víťazoch tohtoročnej súťaže rozhodlo rekordných 23 370 hlasov.

Verejnosť rozhodovala medzi stromami z celého Slovenska – gaštan jedlý (Hradište, okres Poltár), platan východný (Jelka, okres Galanta), jelša lepkavá (Uňatín, okres Krupina), dub letný (Želiezovce, okres Levice), lipa veľkolistá (Jabloňovce, okres Levice), dub letný (Kráľovce-Krnišov, okres Krupina), topoľ osikový (Sedliská, okres Vranov nad Topľou), jabloň domáca (Babinec, okres Rimavská Sobota) a dub cerový (Pozba, okres Nové Zámky). Titul Strom roka 2017 s počtom hlasov 7 303 získala 120-ročná jabloň domáca z Bošácej.

Do Hlohovca mieri vďaka našej borovici aj mimoriadna cena. „V rámci súťaže bola pre nás ako mesto nominujúce drevinu do súťaže sponzormi určená suma 500 eur na ošetrenie vybraných drevín. Z týchto prostriedkov budú ošetrené niektoré stromy na cintoríne,“ uvádza mesto Hlohovec.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

FOTO: Borovica lesná z Hlohovca strieborná v ankete Strom roka 2017
3
Galéria
Zdroj: Mesto Hlohovec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM