Zuzana Jakubičková Kultúra

Pamiatkari sa búria: Leopoldovský most zostane na svojom mieste

Trojklenbový tehlový most z druhej polovice 17. storočia na ceste k leopoldovskej väznici musí zostať na svojom mieste. Pamiatkari nepodporia súhlas na jeho rozobratie a premiestnenie.

Ilustračný obrázok k článku Pamiatkari sa búria: Leopoldovský most zostane na svojom mieste
Foto: Zuzana Jakubičková

Radnica bude musieť nájsť peniaze na spevnenie a obnovu historického mosta. S myšlienkou premiestnenia mosta prišli niektorí leopoldovskí poslanci, podľa ktorých by to bolo lacnejšie ako jeho rekonštrukcia, uviedol portál topky.sk.

Mesto Leopoldov, ktorému vzácny most patrí, tak zrejme bude musieť nájsť peniaze na spevnenie a obnovu mosta, ktorý sa postupne rozpadáva. ,,Zámer rozobrať most a postaviť ho na inom mieste nám zatiaľ oficiálne nebol predložený a z hľadiska ochrany pamiatkového fondu je takýto postup neprípustný,“ povedala Eva Šabíková z Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Na most, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, je vypracovaný zámer na obnovu, podľa ktorého je potrebné postupovať. Ten ráta s obnovou a spevnením stavby klasickými postupmi, pokračuje ďalej portál topky.sk.

Cestný most pochádza z obdobia výstavby protitureckej pevnosti v rokoch 1665 – 1669. V minulosti preklenoval bažinaté meandre Váhu, ktoré sú dnes už vyschnuté. Pamiatkari si na moste cenia jeho starobylosť, ojedinelosť, dokumentačnú aj architektonickú hodnotu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM