Erik Bojničan Rôzne

Originálne graffity, ktoré budí pozornosť: Pozrite, čo si o tom Hlohovčania myslia FOTO

Graffity ako aj v každom meste pribúdajú aj v Hlohovci ako huby po daždi. Jedna z nich je však niečim výnimočná a stále budí pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Originálne graffity, ktoré budí pozornosť: Pozrite, čo si o tom Hlohovčania myslia FOTO
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Graffity tak ako aj v iných mestách dobre poznáme aj v Hlohovci. Je málo ulíc, ktoré sa dajú prejsť bez toho, aby ste videli nejaký z výtvorov. Jedno z nich je však niečim výnimočné a stále púta pozornosť. Neznámy autor ešte v roku 2014 skrášlil nie príliš pekné prostredie hrádze medzi mostami. Jeho dielo „Hrádzožrút obyčajný“ svojou originalitou a vtipnosťou nenechalo chladných ani Hlohovčanov.

Prečítajte si, či o hlohoveckom Hrádzožrútovi napísali na našom Facebooku.

„Parádna kresba,“ vyjadril David. Pridáva sa aj Mirka: „Hihi, to je zlate,“ hovorí.

„To čo je tohto živočícha? Som nikdy nevidel, ani nie je o ňom záznam ani popis v encyklopédiách o zvieratách,“ s humorom hovorí Lukas. Výtvor sa páči aj Julii: „Pekné, autor má talent,“ pridáva ku komentárom.

Pozrite si aj ďalšie zaujímavé výtvory z Hlohovca v našej galérii.

„Keď sa povie street art tak ma napadnú ako prvé graffity, sem tam si ich všímam, a pokiaľ nejde a nejaké čmáranice, vulgarizmy a podobne, tak sa mi to páči,“ hovorí Hlohovčan Marek (29), podľa ktorého pokiaľ to má nejakú myšlienku alebo je to dobre spravené, poprípade to má ešte aj nejakú pozitívnu myšlienku tak to dokáže oživiť aj skrášliť miesta ktoré nie sú až tak vzhľadné.

„Podľa môjho názoru street art možno vnímať rovnako ako „art“ všeobecne. Existuje dobré aj zlé umenie, čo je dnes veľmi ťažké objektívne posúdiť. Dokonca si myslím, že snaha o akékoľvek škatuľkovanie v tejto sfére a dobe je nemožná,“ povedala umelkyňa Martina (26), podľa ktorej graffiti sú istým sociálnym dokumentom, ktorý je na hranici legálneho a nelegálneho, ale vypovedá o súčasnej spoločenskej situácii a je kanálom správ aktuálneho diania.

„Za pár rokov môže práve street art ilustrovať dobu rovnako ako dnes historicky známe diela. Osobne nemám nič proti ak je samozrejme tvorený za istým účelom s talentom a predpokladom ku kvalitnému spracovaniu myšlienky, protestu, kritiky,… Vandalizmus vnímam ako ničenie verejného priestoru bez akéhokoľvek zmysluplného účelu, a o tom street art určite nie je,“ uzavrela Martina.

„V podobe v ktorej sa dá nájsť Street art na Slovensku ho neakceptujem skoro vôbec. Česť výnimkám v podobe zopár projektov v Bratislave (napr podchod na Trnavskom mýte pred Majstrovstvami sveta v hokeji),“ povedal Ondrej (26), ktorému sa podľa jeho slov vo väčšine prípadov pri slove Street art zobrazujú iba posprejované vlaky, električky a steny.

FOTO: Aha, aké všemožné diela sa skrývajú v Hlohovci!
11
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM