Webnoviny - Rôzne

Nových diaľničných nálepiek je podľa NDS dostatok

Nových diaľničných nálepiek je podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a.s. dostatok a vodiči si ich môžu kúpiť na celom Slovensku asi na deväťsto predajných miestach.

„NDS zabezpečuje distribúciu diaľničných nálepiek na rok 2012 v zmysle zmluvy z roku 2011 so spoločnosťou Italmarket Slovakia, a to do 31. januára 2012. Distribúcia sa realizuje za podmienok uvedených v predmetnej zmluve,“ informoval agentúru SITA hovorca diaľničiarov Marcel Jánošík.

Diaľničná spoločnosť nestihla do konca vlaňajška vybrať distribútora nových diaľničných známok na tento rok pre neuzavretý tender. Keďže hrozili problémy s ich predajom, uzavrela v decembri s firmou Italmarket Slovakia, a.s., ktorá nálepky doteraz distribuovala za províziu vo výške 6 %, dodatok k mandátnej zmluve.

NDS vrátila Slovenskú poštu späť do súťaže

Distribúciu diaľničných známok na rok 2012 bude pravdepodobne zabezpečovať Slovenská pošta, a.s. so sídlom v Banskej Bystrici. NDS totiž prehodnotila svoje rozhodnutie o jej vylúčení z tendra a vrátila ju späť do súťaže. Stalo sa tak na základe žiadosti Slovenskej pošty o nápravu rozhodnutia diaľničiarov o jej vyradení. Informáciu o tom, že NDS akceptovala žiadosť pošty a zaradila ju späť do verejného obstarávania s okamžitou lehotou nápravy, potvrdila Slovenská pošta.

Podľa medializovaných informácií Slovenská pošta žiadala za distribúciu diaľničných nálepiek najnižšiu províziu na úrovni 4,75 %. Ďalšie dve spoločnosti, Italmarket Slovakia, a.s. a Kon – Rad, spol. s r.o. so sídlom v Bratislave chceli za túto službu zhodne po 6 % z predaja nálepiek.

NDS očakáva za vlaňajšok predaj 3,5 mil. diaľničných nálepiek a tržby okolo 46 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). „Odhadovaný počet predaných kusov diaľničných nálepiek na rok 2012 je približne 2,9 mil. kusov v celkovej hodnote 49 mil. eur bez DPH,“ uviedol Jánošík.

Nové desaťdňové nálepky, ktoré nahradili doterajšie sedemdňové známky, stoja 10 eur. Mesačné nálepky majú hodnotu 14 eur a ročné nálepky, ktoré platia do 31. januára 2013, sú k dispozícii za 50 eur. Pre prípojné vozidlá platia rovnaké ceny nálepiek. Vlaňajšie ročné nálepky platia do 31. januára 2012.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM