Zuzana Jakubičková Kultúra

Novú známku Empírové divadlo pokrstili lupienkami ruží

V piatok sa konalo oficiálne uvedenie známky Empírové divadlo do obehu. Na známke je znázornený anjelik, ktorý drží v rukách divadelné atribúty. Na uvedení nechýbali ani tvorcovia a zástupcovia Slovenskej pošty.

Ilustračný obrázok k článku Novú známku Empírové divadlo pokrstili lupienkami ruží
Zdroj: Dnes24.sk

Známka Empírové divadlo v Hlohovci bola vydaná na počesť 900. výročia mesta Hlohovec. Slovenská pošta ju zaradila do série známok s označením Kultúrne dedičstvo Slovenska. Tvorcovia sa zamerali na Empírové divadlo v Hlohovci. Ako povedal autor známky Igor Piačka „pochádzam z Vrbového a Hlohovec je len kúsok od nás, ale doteraz som nevedel, že v Hlohovci je Empírové divadlo. Myslím si, že to nevie 90% obyvateľov Slovenska a práve to bol dôvod dať na známku práve túto kultúrnu pamiatku.“

Anjelik putti

Anjelik putti (nahé dieťatko podobné anjelikovi), ktorý je zobrazený na známke, drží v jednej ruke divadelnú masku a v druhej tamburínu. Obidva výjavy sú symbolom Empírového divadla, čiže divadlo a hudba. Samotný putti je zobrazený aj v priestoroch Empírového divadla.

Krst lupienkami ruží

Uvedenia známky sa zúčastnili okrem tvorcu Igora Piačku a rytca Martina Činovského aj predstavitelia mesta Hlohovec, zástupcovia Slovenskej pošty, Trnavského samosprávneho kraja a Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácii. Známku slávnostne pokrstili lupienkami ruží. Ujal sa toho primátor mesta Peter Dvoran spolu s tvorcami známky. Kúpiť si ju môžete za 0,90 centov na pobočkách Slovenskej pošty. Známka vyšla v náklade 2 000 000 ks.

Novú známku Empírové divadlo pokrstili lupienkami ruží
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM