Erik Bojničan Samospráva

Novinka ohľadom Zámockého parku: Vyhlásili ho za obecné chránené územie

Zámocký park, obľúbené miesto mnohých Hlohovčanov na relax, vyhlásili za obecné chránené územie. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Novinka ohľadom Zámockého parku: Vyhlásili ho za obecné chránené územie
10
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Zámocký park v Hlohovci vyhlásili mestskí poslanci za obecné chránené územie. Zdôraznili tým potrebu ochraňovať vzácnu prírodnú a historickú lokalitu aj touto cestou, pričom zámerom je následný zápis do štátneho zoznamu osobitne chránených častí prírody a krajiny.

Zámocký park s francúzskymi terasami s pôvodnou rozlohou 16 hektárov je najnavštevovanejším prírodným celkom Hlohovca s neobmedzeným prístupom pre návštevníkov. Jeho vznik sa datuje do prvej polovice 18. storočia, súčasťou je jazierko, množstvo stromov v lesoparkovom prostredí, pričom dvestoročný platanový háj je najväčším v strednej Európe a tamojšie platany a borovice sú vyhlásené za štátom chránené stromy.

O vyhlásení parku za chránené územie rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva na svojom májovom zasadnutí, pričom stanovili zásady ochrany, vymedzili a podmienili činnosti v tejto lokalite. K zakázaným činnostiam okrem výstavby, skladovania a vytvárania skládok patrí aj vypúšťanie nepôvodných druhov zvierat určených na chov v zajatí a vodných živočíchov a obojživelníkov do jazera a prívodného kanálu. Porušenie zásad môže podľa prijatého všeobecne záväzného nariadenia vyniesť priestupcovi pokutu od 33 do 6638 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Zámocká záhrada v Hlohovci
10
Galéria
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM