Rastislav Búgel Rôzne

Nové strany cítia šancu profitovať zo znechutenia ľudí,tvrdia analytici

Počet politických subjektov, ktoré sa hlásia do parlamentných volieb, stúpol oproti minulým voľbám preto, že ich zakladatelia cítia šancu na úspech.

Vyvoláva ho u nich zrejme znechutenie ľudí zo starých politikov, ako aj turbulencie na politickej scéne. Nie každá z nových a menej známych strán v marcovom hlasovaní uspeje, aspoň jedna z nich sa ale možno do parlamentu dostane. Zhodujú sa na tom analytici Ján Baránek a Pavel Haulík.
„Zakladatelia strán možno vycítili šancu, že zo znechutenia ľudí by mohli profitovať,“ povedal dnes pre TASR Baránek. Haulík vníma počet nových alebo menej známych menších strán kandidujúcich v predčasných voľbách ako prejav krízy štandardnej zabehnutej politickej scény. „Javí sa to ako potreba generačnej obmeny. Nové strany, ich zakladatelia, ktorí by mali záujem o presadenie sa v politike, majú pocit, že prišiel ich čas,“ poznamenal Haulík. Podľa neho to ale neznamená, že každý tento pokus bude úspešný. „Väčšina z nich bude neúspešná,“ myslí si.
Baránek sa nazdáva, že do parlamentu sa môže dostať jedna, pri „superoptimistickom scenári“ dve nové strany. „Niektoré ale budú rady, že dostanú naspäť kauciu,“ poznamenal. Volebnú kauciu dostávajú späť politické subjekty, ktoré získajú vo voľbách tri percentá hlasov. Baránek nekonkretizoval, ktoré nové strany by mohli uspieť, no šancu dáva aj hnutiu 99 percent. Ale iba ak dobre implementuje svoju myšlienku prebratú zo zahraničia na Slovensko.
„Ak to urobia šikovne, môžu byť úspešní. Lebo ak sa tá strana bude tváriť ako 99 percent národa, môžu mať voliči pocit, že toto je niečo, čo by ich mohlo zastupovať,“ vysvetlil. Strane Nory Mojsejovej Baránek veľkú šancu nedáva. „Vnímam ju ako stranu, ktorú ak niekto bude voliť, tak natruc voči tomu súčasnému establišmentu,“ zdôvodnil. Podľa neho sa do parlamentu dostane bývalá koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd a tiež Smer-SD. Úspech SNS je podľa Baráneka otázny, bude závisieť aj od krokov bývalej národniarky Anny Belousovovej a jej strany.
Haulík si myslí, že 99 percent ani strana Nory Mojsejovej nemá veľkú šancu na úspech. „Myslím si, že budú doplácať minimálne na to, že mali málo času na prípravu a že nemajú tváre, ktoré by vedeli výraznejšie ovplyvniť voličov,“ poznamenal. Hoci karty môžu podľa neho zamiešať viaceré malé strany, najväčšiu šancu na úspech dáva Haulík hnutiu Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. „Prekvapiť môžu aj iné strany, ale myslím si, že toto je čierny kôň volieb,“ povedal pre TASR.
Napriek tomu, že väčšina malých strán nebude podľa Haulíka úspešná, môže výrazne ovplyvniť výsledok volieb. „Budú na seba viazať určité kvantum hlasov a tie, ak dané strany neuspejú, sa budú prerozdeľovať. Vylepšia tak skóre stranám, ktoré sa do parlamentu dostanú,“ vysvetlil s dôvetkom, že najviac to pomôže Smeru-SD. „Takto by mohol získať aj nadpolovičnú väčšinu poslaneckých mandátov,“ podotkol Haulík.
O priazeň voličov sa chce vo voľbách 10. marca 2012 uchádzať celkovo 26 politických subjektov. Vlani kandidovalo vo voľbách do Národnej rady SR 18 politických subjektov. Kandidačné listiny pre marcové voľby odovzdali Ľudová strana – Naše Slovensko, Strana slobodné slovo – Nory Mojsejovej, Most-Híd, Smer-SD, KDH, ĽS-HZDS, KSS, SDKÚ-DS, SMK, SaS, Strana zelených, Náš kraj, Strana Rómskej únie na Slovensku, Strana živnostníkov Slovenska, SNS, Strana + 1 hlas, Zelení, Obyčajní ľudia, Národ a Spravodlivosť – naša strana, SDĽ, Obyčajní ľudia – Nezávislé osobnosti, Strana občanov Slovenska, 99 percent občiansky hlas, Robíme to pre deti – SF, Právo a Spravodlivosť, Zmena zdola – Demokratická únia Slovenska.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM