Erik Bojničan Samospráva

Nové info ohľadom údržby zelene: Hlohovec chce zvýšiť počet kosení aj zberu lístia

Hlohovec má v pláne zvýšiť počet kosieb a aj zberu lístia. Pozrite si nové informácie, ktoré sa týkajú verejnej údržby zelene v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Nové info ohľadom údržby zelene: Hlohovec chce zvýšiť počet kosení aj zberu lístia
Zdroj: TASR

O zeleň sa v meste Hlohovec stará spoločnosť Mestská zeleň. Jej založenie odklepli poslanci mestského zastupiteľstva ešte vo februári minulého roku. Koľko financií na rok 2017 vyčlenilo mesto na údržbu verejnej zelene v Hlohovci?

Počet kosieb sa má zvýšiť

Na údržbu verejnej zelene odsúhlasili mestskí poslanci v tomto roku transfer spoločnosti Mestská zeleň vo výške pol milióna eur. Ako sa uvádza v rozpočte, plánovaná hodnota bežných výdavkov na údržbu verejnej zelene na jedného obyvateľa v roku 2016 bola 23,95 eur. V roku 2017 je podľa rozpočtu plánovaná hodnota na úrovni 28,47 eur na jedného obyvateľa.

Navýšenie, podľa dokumentu schváleného poslancami, súvisí hlavne s plánovaným zvýšením počtu kosieb z 5 na 6 a zberom lístia z jedného na dva ročne, pričom spoločnosť taktiež plánuje zabezpečiť kosenie na všetkých verejných mestských plochách zelene vo vlastnej réžii, teda bez subdodávok.

„Údržba verejnej zelene je nosnou a prioritnou stratégiou spoločnosti Mestská zeleň Hlohovec,“ píše sa v rozpočte mesta, podľa ktorého sú finančné prostriedky vo výške 500 000 eur vyčlenené z dôvodu rastúcej verejnej objednávky na skvalitnenie a zintenzívnenie údržby verejnej zelene v meste Hlohovec a v miestnej časti Šulekovo.

Aj ďalšie činnosti

Poslanci vyčlenili aj 43 000 eur na čistenie a letnú údržbu komunikácií a verejných priestranstiev, ktoré má na starosti taktiež Mestská zeleň. „Finančné prostriedky sú na rok 2017 rozpočtované s prihliadnutím na potrebu zvýšenia intenzity čistenia a letnej údržby verejných priestranstiev,“ uvádza sa v rozpočte, podľa ktorého je kalkulovaná údržba jednotlivých lokalít pešia zóna, Námestie sv. Michala, park R. Dilonga, cyklochodník a Zámocká záhrada trikrát týždenne.

V rozpočte je vyčlenených aj 11 000 eur určených na starostlivosť o technické prvky súvisiace s parkovou architektúrou. „Prostriedky sú určené na úhradu elektrickej energie (jazierko v Zámockej záhrade), na opravu a údržbu súvisiacu s jazierkom. Časť finančných prostriedkov je vyčlenená na stabilizovanie vodného ekosystému bakteriologickým a enzymatickým čistením dna jazierka,“ stojí ďalej v rozpočte mesta Hlohovec.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM