Peter Klimant Rôzne

Nezabudnite si prestaviť vaše hodinky: Prechádzame na letný čas!

Cez víkend nás opäť čaká posúvanie hodinových ručičiek. Zo zimného času prechádzame na ten letný. Takýto prechod spôsobuje u mnohých ľudí nepríjemné problémy.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite si prestaviť vaše hodinky: Prechádzame na letný čas!
Zdroj: TASR

V noci zo soboty na nedeľu sa končí zimný čas. Znamená to, že si pospíme o hodinu kratšie. V nedeľu o 2.00 hod ráno stredoeurópskeho času (SEČ) sa posunú ručičky hodín dopredu na 3.00 hod stredoeurópskeho letného času (SELČ).

Pre zmenu času môže byť nedeľné ráno pre mnohých nepríjemné. Ľuďom môže spôsobiť skoršie vstávanie problémy dokonca niekoľko ďalších dní či až týždňov. „Posun času môže byť naozaj pre citlivých jedincov problematický. Býva spojený s pocitom únavy a problémami s koncentráciu. Zvlášť nepríjemným môže byť pre malých školákov, ktorí majú výučbu od skorého rána a starších ľudí so zlým spánkom,“ hovorí lekárka Eva Feketeová.

Ako ďalej prezradila, ľudia sa zvyknú deliť na dva typy a podľa toho aký typ ste, také ranné vstávanie vás v nedeľu čaká. „Je známe, že jestvujú dva typy ľudí, takzvané sovy, ktoré si radi pospia a majú ťažkosti s ranným vstávaním a škovránkovia, pre ktorých je typické naopak včasné prebúdzanie a neponocovanie. Pre sovy je horší práve tento prvý posun času, keď je potrebné vstávať včaššie, no a ranostajom robí problém skôr ten druhý posun v októbri,“ poznamenáva Eva Feketeová.

Spánok je pre ľudí veľmi dôležitý a jeho nedostatok sa odráža na duševnom aj telesnom stave človeka. O tom, ako môžete dosiahnuť zdravý spánok, sa dočítate v našom rozhovore s doktorkou Feketeovou.

Potreba spánku u dospelých ľudí je rôzna, no odborníci tvrdia, že menej ako 7 hodín nepretržitého spánku má negatívny vplyv na mozog a telo. Pokiaľ teda máte dlhodobo nekvalitný a krátky spánok, vášmu teľu hrozí viacero problémov. Ak chcete presne vedieť, o aké problémy ide, čítajte článok – Čo dokáže spôsobiť nedostatok spánku?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM