Erik Bojničan Správy

Nezabudnite požiadať o úľavu na dani za dom, byt či vášho psa: Čas sa kráti!

Vlastníte dom, byt či ste majiteľom psa? Nezabudnite požiadať o úľavu na dani. Čas sa totiž kráti. Čítajte koho sa to týka a aké sú novinky.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite požiadať o úľavu na dani za dom, byt či vášho psa: Čas sa kráti!
Zdroj: TASR

Prednedávnom sme vám priniesli veľký prehľad mestských daní a poplatkov. Čas na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti na rok 2015 a uplatnenie nároku na úľavu na dani za rodinný dom, dani za byt a dani za psa sa kráti. Kto môže požiadať o zníženie a oslobodenie od dane?

Daň z nehnuteľnosti

Podľa platného všeobecného záväzného nariadenia mesta sú od dane zo stavieb a dane z bytov oslobodené stavby na bývanie a byty vo vlastníctve držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, ktoré slúžia na trvalé bývanie týchto osôb. Rovnako sú oslobodené garáže vo vlastníctve týchto osôb, ktoré slúžia pre motorové vozidlo na ich dopravu.

Ako stojí v dokumente, nárok na oslobodenie od dane si daňovník uplatní vyplnením tlačiva „Zníženie alebo oslobodenie od dane“. Ako uvádza mesto, daňovník si uplatní nárok na oslobodenie od dane v priznaní alebo v čiastkovom priznaní na to zdaňovacie obdobie, na ktoré mu prvýkrát vzniká nárok na oslobodenie od dane, najneskôr v lehote na podanie priznania – do 31.1. zdaňovacieho obdobia, inak nárok na príslušné zdaňovacie obdobie zaniká.

Daň za psa

Platné VZN upravuje od 1.1.2016 novým spôsobom zníženie dane za psa. Podľa mesta, na základe žiadosti daňovníka podanej v lehote na podanie priznania k dani za psa, t.j. do 31.1. zdaňovacieho obdobia, správca dane v rozhodnutí zníži daň za psa o 50 % v prípade, ak vlastníkom psa je podľa stavu k 1.1. príslušného zdaňovacieho obdobia fyzická osoba staršia ako 62 rokov. Ako ďalej stojí vo VZN, v tomto prípade je podmienkou uplatnenia nároku na zníženie dane podanie žiadosti o zníženie dane za psa. Toto zníženie dane správca dane uplatní aj v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach bez opätovného podania žiadosti.

V rámci oslobodenia od dane za psa podľa platného VZN, mesto Hlohovec ustanovilo oslobodenie od dane za psa pre fyzické osoby, ktoré sú držiteľom Preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, alebo Preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom podľa stavu k 1.1. príslušného zdaňovacieho obdobia alebo ku dňu vzniku daňovej povinnosti.

Túto skutočnosť daňovník podľa platného VZN taktiež preukazuje len v prvom zdaňovacom období, v ktorom vznikol nárok na oslobodenie. V ďalších zdaňovacích obdobiach sa táto skutočnosť opätovne nepreukazuje, avšak v prípade odobratia preukazu ŤZP je daňovník povinný túto skutočnosť oznámiť správcovi dane a podať čiastkové priznanie k dani za psa na zánik oslobodenia.

Od 1.1.2016 Mesto zaviedlo oslobodenie od dane za psa po dobu jedného roka pre daňovníka, ktorý nadobudol psa z útulku zvierat. O tejto skutočnosti je potrebné predložiť správcovi dane potvrdenie vydané príslušným útulkom zvierat.

Môže vás zaujímať:

Zrušenie príspevku pri narodení dieťaťa v Hlohovci: Primátor takto aktuálne reaguje!

Bude v hlohoveckom centre menej áut? Poslanci odklepli MEGA plán!

Miestne dane a poplatky: VEĽKÝ PREHĽAD zmien na rok 2016

Poplatky za odpad pôjdu hore: Pozrite, koľko za ne zacvakáme po novom!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM