Erik Bojničan Rôzne

Netradičná akcia zaujme nie len cyklistov: Preteky, prednáška o hradoch i humor

Milovníkov bicyklov, ale i všetkých, ktorí by radi vyrazili do prírody láka podujatie, ktoré sa chystá neďaleko Hlohovca. Preteky Beregy - Borody.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná akcia zaujme nie len cyklistov: Preteky, prednáška o hradoch i humor
Zdroj: TASR

Podujatie, ktoré v sebe spája šport v prírode a dobrú zábavu sa uskutoční už čoskoro v okrese Hlohovec. Na pretekoch Beregy – Borody si na svoje prídu všetci milovníci dvoch kolies, aj tí, ktorí majú radi prírodu okolia rieky Váh.

Krásy povodia Váhu

„Nebude to žiadny závod špičkových cyklistov, ide nám hlavne o to, aby sme spopularizovali kraj medzi Hlohovcom a Sereďou v povodí Váhu, ktorého krásy sú pre mnohých úplne neznáme,“ hovorí o podujatí, ktoré sa bude konať v sobotu 13. mája jeden z organizátor Marek Hanák.

Štart preteku bude na Posádke pri plynovom moste, v chatovej oblasti historicky nazývanej Beregy. Trasa bude viesť nádherným vinohradom, ktorý bude v ten deň na účely tohto preteku otvorený. Po pravej ruke budu mať účastníci nádherný výhľad na Váh. Po prejdení vinohradu sa cyklisti stočia vľavo od Váhu a budú stúpať smerom na osadu Borody, kde ich na krásnych palisádach čaká vytúžený cieľ.

Zdroj: TASR

Aj prednáška o histórii

„V podstate budeme radi, ak prídu slušní ľudia, ktorí majú radi bicyklovanie a prírodu. Radi privítame nielen tých, ktorí majú radi súťaživosť, ale aj vyslovene rekreačných cyklistov, ktorí si trasu iba tak prejdu. Takže sú vítaní aj rodiny s deťmi,“ vysvetľuje Hanák, s tým, že motívom tohoto podujatia bude humor a recesia.

Trasa je dlhá približne 6 km. Zvlnený terén sa strieda so strmšími pasážami s približne 10–12% prevýšeniami. V cieli preteku, ako ďalej hovorí organizátor, čaká na účastníkov občerstvenie v podobe piva, nealkoholických nápojov a gulášu.

Po vyhlásení víťazov je na programe historická prednáška o osídlení a hradoch na Beregoch, o ktorú sa postarajú ľudia z Vlastivedného múzea v Hlohovci.

„Je dôležité povedať, že zápis pretekárov bude na Posádke o 10:30 hod. Ľudia, ktorí si chcú nechať auto na Borodoch- v cieli, bude zabezpečené parkovanie. Musia však prísť aspoň hodinu pred zápisom, keďže sa ešte musia stihnúť presunúť s bicyklom na štart na Posádku,“ dodáva Hanák. V cieli bude zabezpečená aj lekárska starostlivosť a taktiež kameraman, ktorý bude snímať priebeh celých pretekov.

Program pretekov:

  • 10:30 zápis na Posádke, Beregoch
  • približne 11:00 štart
  • 12:00 predpokladaný dojazd pretekárov
  • 12:30 vyhlásenie víťazov- prvých troch
  • 13:00 historická prednáška
  • 13:30 diskusia so starostami obcí Dvorníky a Vinohrady nad Váhom o budúcnosti náučných chodníkov v tomto kraji

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM